Putin: Modernizovano 95 posto ruskih nuklearnih snaga

0

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je rekao kako je 95 posto ruskih strateških nuklearnih snaga modernizovano i da su vazdušne snage upravo preuzele četiri nova nadzvučna bombardera sa nuklearnim oružjem, prenosi Hina, pozivajući se na Rojters.

Prvi čovjek najveće države svijeta to je izjavio povodom Dana branitelja domovine, kojim se slavi vojska, dan nakon što je letio na moderniziranom strateškom bombarderu Tu-160M sposobnom nositi nuklearno oružje. Pohvalio je vojnike koji se bore u Ukrajini u, kako je rekao, “specijalnoj vojnoj operaciji”, pozdravljajući ih kao heroje koji se bore za “istinu i pravdu”.

No, veliki dio svog govora posvetio je postignućima vojno-industrijskog kompleksa.

Ruska nuklearna trijada

Njegova je poruka da se ruska nuklearna trijada – strateške kopnene, pomorske i vazdušne nuklearne sposobnosti – stalno moderniziraju i da su u dobrom stanju.

“Uključujući naše borbeno iskustvo, nastavićemo jačati Oružane snage na svaki mogući način, uključujući tekuće napore za ponovno opremanje i modernizaciju”, rekao je predsjednik Rusije.

“Danas je udio savremenog naoružanja i opreme u strateškim nuklearnim snagama već dosegao 95 posto, dok je pomorska komponenta ‘nuklearne trijade’ gotovo 100 posto”, dodao je.

 

(Al Jazeera, agencije)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.