Pusti snovi Vašingtona: Prepolovićemo Rusima prihode od nafte i gasa

0

Vašington će u narednim godinama sprovoditi svoju politiku sankcija prema ruskim energentima u nastojanju da prepolovi prihode Moskve od nafte i gasa do 2030. godine, rekao je visoki američki zvaničnik za „Fajnenšel tajms“.

SAD predvode međunarodne napore da ograniče izvoz ruske nafte i goriva od početka sukoba u Ukrajini prošle godine.

„Cilj ovih sankcija je da se promijeni ponašanje Rusije i da se osigura da Putin ne bude u poziciji, kako god da se uspostavi neka vrsta mira, da iskoristi tri ili četiri godine da se ponovo naoruža i pripremi svoju vojsku za treću fazu invazije na Ukrajinu“, objasnio je pomoćnik državnog sekretara za energetske resurse Džefri Pajat.

EU i zemlje G7 nametnule su gornju granicu od 60 dolara po barelu za rusku naftu uz zabranu zapadnim firmama da pružaju osiguranje i druge usluge za isporuke ruske nafte, osim ako se teret ne kupi ispod utvrđene cijene.

Prihodi Moskve od prodaje nafte i gasa pali za 46 odsto u odnosu na isti period prošle godine u januaru nakon što je gornja granica cijena nametnuta, ali su posle dramatično porasli zadajući udarac pokušajima Zapada da smanji ruske prihode od energenata.

Zvaničnici EU ranije su priznali da je Moskva uspešno zaobišla ograničenje, jer gotovo nijedna njena isporuka sirove nafte nije prodata po ili ispod granice cene.

Vašington je tvrdio da su ograničenja nametnula značajne troškove Moskvi i obećao je da će pooštriti mere u pokušaju da nanese štetu ruskoj ekonomiji. U još jednom nastojanju da smanji ruske prihode od energenata, Ministarstvo finansija SAD radi na povećanju troškova koje Moskva mora da plati za vođenje navodne flote tankera u senci koji imaju nejasan status vlasništva i osiguranja, i na kojima su ograničene cene.

„SAD traže načine da tu flotu u senci učine manje efikasnom“, kaže Pajat.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.