Puca na sve strane: Evropa sad i Demokrate u klinču oko bezbjednosnog sektora!

2

Između Pokreta Evropa sad i Demokrata, a što se juče i dalo vidjeti, uveliko tinja sukob oko izbora čelnika u Upravi policije

On je dodatno produbljen, kako tvrde izvori „Vijesti”, jučerašnjim iznenadnim zahtjevom ministra pravde, Andreja Milovića (PES) da se na sjednici Vlade interno raspravlja o stanju u bezjednosnom sektoru.

Milović je, piše ovaj list, pitanje stavljanja te vanredne tačke na dnevni red pokrenuo bez konsultacija i znanja ministra unutrašnjih poslova, Danila Šaranovića (Demokrate), u čijoj je nadležnosti to pitanje.

Ovaj izvor „Vijesti“ tvrdi da je ministar pravde, od partijskog kolege i premijera Milojka Spajića dobio odriješne ruke da u ime PES-a dogovara, ali i traži hitne smjene u vrhu bezbjednosnog sektora

Milović je, naime, na sjednici Vlade tražio da sa funkcija hitno odu v.d. direktor Uprave policije Nikola Terzić, šef Specijalnog policijskog odjeljenja Predrag Šuković i direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Boris Milić”.

Terzić, prema Milovićevom mišljenju, ne može ostati na funkciji direktora Uprave policije jer je „čovjek URA”, Šuković je navodno učestvovao u kreianju afere Do Kvon, dok je Milić i ANB bio saučesnik u svemu što je „Abazovićev kabinet napravio PES-u”.

Milović je, prema nezvaničnim informacijama „Vijesti”, saopštio i da Šuković već duže vrijeme nije u dobrim profesionalnim odnosima sa glavnim specijalnim tužiocem, Vladimirom Novovićem.

Podsjećamo, na jučerašnjoj sjednici Vlade došlo je do žučne rasprave izemđu potpredsjednika Vlade Alekse Bečića i ministra pravde Andreja Milovića.

Naime, Demokrate su, pored toga što su zamjerile zato što imena za kandidata UP saznaju iz novina, negodovale zbog pitanja smjene Šukovića.

„Osim toga, pitali su Milovića zbog čega se on kao ministar pravde miješa u bezbjednosni sektor – kad to nije njegova nadležnost, naglašavajući da ni po koju cijenu neće dozvoliti razbijanje SPO”. Milović mu je, prema istim informacijama, odogovorio da i posljednje popunjavanje funkcija u Upravi policije ima pečat URA a ne Demokrata. Spajić je, zatim, rekao da je sa Bečićem ranije usmeno dogovorio da će premijer voditi glavnu riječ o ključnim pozicijama u UP i ANB i da će neće dozvoliti da šef polcije ubuduće bude “engleska kraljica”, a da policijom rukovode kadrovi po dubini“, pišu „Vijesti“.

Više izvora ovog lista otkrilo je da su iz PES-a, čak i juče na sastanicima u Vladi, potencirali Dragovićevo ime kao privremeno rješenje za šefa UP, a da se na javnom konkursu najbolji kandidat izabere za prvog policajca.

Demokrate su, navodno, licitiralei  sa nekoliko „svojih” imena, ali su svi ostali na svojim stranama.

Ipak, nakon jučerašnje obavezujuće presude Upravnog suda, sad za sad, formalno –pravno direktor je Zoran Brđanin.

Demokrate i PES su se, na sastanku koji je kasno sinoć održan u Vladi, iako je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović izjavio da to neće (u)raditi, dogovorile da ispoštuju odluku Upravnog suda i Brđanina, bar privremeno, vrate na čelo UP.

2 Comments
 1. Srdjan Lonchar komentariše

  {Ipak, nakon jučerašnje obavezujuće presude Upravnog suda, sad za sad, formalno –pravno direktor je Zoran Brđanin.}
  ==================================================

  To uopshte nije problem: Treba ga vratiti na mesto DIREKTORA POLICIJE CG, da bi se ispunila ta odluka Upravnog Suda, na osnovu njegovih prepucavanja unutar DPS-URA policije.
  .
  .
  Zatim mu ISTOG DANA treba dati OTPUSNO PISMO, u skladu sa Zakonom obaveshtavajuci ga da je CG dobila Novu Vladu. Konsekventno i cela policijska sluzba je dobila NOVU UPRAVU. On, kao deo predjashnjeg stanja u Policiji, koji Nova Uprava pokusava da ochisti od korupcije i drugog kriminala, ne uklapa se u to njino obecanje dato birachima. Prosto i jasno. Brdjaninov tacni udeo u navedenom stanju u Policiji bice odredjen, opet prema Zakonu, u buducem vremenu.

 2. Srdjan Lonchar komentariše

  {Terzić, prema Milovićevom mišljenju, ne može ostati na funkciji direktora Uprave policije jer je „čovjek URA”, Šuković je navodno učestvovao u kreianju afere Do Kvon, dok je Milić i ANB bio saučesnik u svemu što je „Abazovićev kabinet napravio PES-u”.

  Milović je, prema nezvaničnim informacijama „Vijesti”, saopštio i da Šuković već duže vrijeme nije u dobrim profesionalnim odnosima sa glavnim specijalnim tužiocem, Vladimirom Novovićem.}
  =============================================

  Meni ovo lichi na vreme, kad su smenjivali Veljovica sa polozaja Direktora Policije. Ceo TOP APARAT POLICIJE je deo 30-god Diktature Hobotnice. Oni se sad svi zajednicki brane, opiru, kao sto su to radili i kad je URA vrsila male korekcije. To je razumljivo, da ne zele da se samounishtavaju.
  .
  .
  Sasvim druga je pricha – ko ce ih zameniti u nekom prelaznom periodu prechishcavanja zabokrecine, kad ne mozete da dovedete na top pozicije ljude bez ikakvog iskustva u poslu, koji ce da obavljaju? Slichno pitanju je da li za novog VDT moze da dodje neko is sudskog sistema (poput Novovica), koji nije bio bitna karika Hobotnice, a nema ni dana staza u Tuzilashtvu Mila Lopova. Pa to treba njemu/njoj da bude plus, kao shto se pokazalo kao vrlo razumno u slucaju Novovica.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.