Prvo obraćanje Fica nakon atentata: Zapadu smetalo kad sam odbio bombardovanje Beograda

0

Slovački premijer Robert Fico izjavio je u svom prvom obraćanju javnosti nakon atentata da velike sile nisu bile oduševljene kada je odbio da bombarduje Beograd 1999. godine.

Između ostalog, nabrajajući svoje političke odluke koje nisu bile u skladu politikom velikih sila, među kojima je odbijanje učešća u bombardovanju SRJ 1999, Fico je kazao da suverena slovačka spoljna politika orijentisana na sve strane svijeta jednostavno nije popularna.

„Nisu sve velike demokratije bile oduševljene kada sam odbio da bombardujem Beograd ili povučem slovačke vojnike iz Iraka, kada sam blokirao uvođenje obaveznih kvota za ilegalne migrante ili radikalno odbio predlog da se ukine pravo veta državama članicama EU. Samopouzdana suverena slovačka spoljna politika zasnovana na članstvu u EU i NATO, ali orijentisana na sve četiri strane svijeta, jednostavno nije popularna“, istakao je slovački premijer Robert Fico.

On je takođe napomenuo i da ne osjeća mržnju prema atentatoru, koji je pokušao da ga ubije.

Istakao je da njegova vlada nije savršena, ali da se „neslaganje s nečijim političkim mišljenjem ne rešava pištoljem, već razgovorom“.

„Situacija u odnosima između moje politike i partnera u EU i NATO eskalirala je posle ruske intervencije na Ukrajinu, kada smo mi odbili da pošaljemo Ukrajini vojnu pomoć iz državnih zaliha, osim humanitarne, i kada smo nastavili da zagovaramo mir umjesto rata“, naveo je Fico.

Ističe da je upravo je sukob u Ukrajini taj koji je u EU i NATO prerastao u nešto više. Bukvalno je podigao na nivo svetinje koncept jedinog ispravnog mišljenja, a to je da „rat u Ukrajini mora da se nastavi po svaku cijenu kako bi se oslabila Ruska Federacija“.

„Svako ko se odmah ne identifikuje sa ovim jedinim, obaveznim mišljenjem, biva proglašen za ruskog agenta i, na međunarodnom planu, politički marginalizovan. Ovo je surova opservacija, ali pravo na drugačije mišljenje više ne postoji u EU“, ističe slovački premijer.

Ovo je njegovo prvo obraćanje javnosti nakon što je 15. maja na njega pucao 71-godišnji pisac Juraj Cintula. Dodao je da mu je zdravlje značajno narušeno posle atentata.

Napad je pripisao „mržnji“ opozicije, a Cintulu je opisao kao „glasnika zla i političke mržnje“, kao i da neće preduzimati nikakve aktivne pravne radnje niti tražiti odštetu, prenosi „Pravda“.

Slovački premijer je dodao da mu je napad ozbiljno oštetio zdravlje, da je pretrpio nekoliko operacija i bolove, ali je duboko zahvalio medicinskom osoblju u bolnici u Banjskoj Bistrici, gdje se liječio nakon atentata.

„15. maja je jedan aktivista slovačke opozicije pokušao da me ubije zbog mojih političkih stavova“, rekao je on i istakao da nema razloga da vjeruje da je to napad „usamljenog ludaka“.

Naglasio je da je nekoliko mjeseci unazad upozoravao na mogući atentat na nekog od vladajućih političara i precizirao da je „mržnja i agresivnost aktuelne opozicije, pokrivena i tolerisana od strane javnog mnjenja, nevladinih organizacija koje finansiraju strane zemlje kulminirala nakon uspješnih predsjedničkih izbora koalicionog kandidata Petera Pelegrinija“.

„Svakako da se mnoge stvari mogu uraditi drugačije. A upravo ponuda da se stvari rade drugačije i bolje, da se imaju drugačija mišljenja, mora biti elementarna osnova svakog smislenog demokratskog nadmetanja. Ponuda ne može biti da se protivnik zatvori ili zlonamjerno ubije bez razloga. O tome će opozicija morati da razmisli“, rekao je Fico i upozorio da će biti još žrtava ukoliko ne dođe do promjene.

Slovački premijer izjavio je u video-poruci da planira da se vrati svojim dužnostima krajem juna, početkom jula.

Na Roberta Fica je 15. maja pucao pisac i pristalica opozicione stranke Progresivna Slovačka po imenu Juraj Cintula (1953).

(rt balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.