Protesti širom Izraela: Demonstranti traže smjenu Netanjahua i prijevremene izbore

0

Širom Izraela, održani protesti, a demonstranti koji traže oslobađanje talaca od Hamasa pozvali su na smjenu Netanjahua i prijevremene izbore. Protesti su održani u više gradova širom Izraela, uključujući Tel Aviv, Jerusalim, Haifu, Cezareju i Rehovot, a u Tel Avivu je uhapšeno nekoliko demonstranata, piše „Tajms of Izrael“.

Organizatori demonstracija u Tel Avivu tvrde da je na protestu učestvovalo više od 80.000 ljudi, ali to nije zvanično potvrđeno. Stotine ljudi, okupile su se na protestu u Jerusalimu, na trgu ispred Netanijahuove zvanične rezidencije.

Hamas u Pojasu Gaze drži još oko 125 talaca otetih prilikom napada na Izrael 7. oktobra. Juče je u Gazu stiglo oko 200 kamiona sa humanitarnom pomoći. Egipatska državna TV Al Kahera, je objavila snimak koji prikazuje kamion dok pristižu na izraelski granični prelaz Kerem Šalom, pošto su preusmjereni iz Rafe na osnovu dogovora predsjednika Egipta Abdela Fataha el Sisija i predsjednika SAD Džozefa Bajdena.

Granični prelaz Rafa, glavna ulazna tačka u Gazu za humanitarnu pomoć i komercijalne zalihe, zatvoren je skoro tri nedjelje, otkako je Izrael preuzeo kontrolu nad palestinskom stranom prelaza dok je pojačao svoju vojnu ofanzivu na tom području, 6. maja.

– Znao sam da ću stati na „političko minsko polje“ kad sam objavio da ću tražiti hapšenje izraelskog lidera Benjamina Netanijahua, njegovog ministra odbrane Joava Galanta i trojice čelnika palestinskog militantnog Hamasa, zbog zločina protiv čovječnosti.

Ovo je izjavio Karim Kan, glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS), ističući da „nije imao izbora“. Kan je rekao za „Sandej tajms“ da je morao da traži naloge za hapšenje, jer međunarodni zakon mora da se primjenjuje jednako za sve i da prava žrtava moraju da budu na prvom mjestu.

Njegova odluka, naišla je na podršku Francuske, Belgije, Irske i Njemačke.Komentarišući kritike, koje su povodom tog zahtjeva uputili predsjednik SAD Džozef Bajden i britanski premijer Riši Sunak, Kan je rekao da MKS ne smije da bude pristrasan u svom radu i da su životi civila svuda jednako vrijedni.

– MKS nema načina da sprovede odluku o nalozima za hapšenje, ali ukoliko izda takav nalog, sve 124 zemlje koje su potpisale sporazum, kojim je taj sud uspostavljen, imale bi obavezu da uhapse Netanijahua, ako uđe na njihovu teritoriju – istakao je Kan i dodao da ni SAD ni Izrael nisu potpisnice sporazuma. – Izrael ima pravo da zaštiti svoje stanovništvo i da vrati taoce. Ali, niko nema dozvolu da počini ratne, ili zločine protiv čovječnosti.

Kan je rekao da MKS dobija mejlove sa prijetnjama i trpi različite pritiske.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.