Mladen Mikijelj

Propagandno glasilo SAD nastavlja da prenosi Piculine teorije zavjere o zbivanjima u Crnoj Gori: Opet na udaru SPC, Srbija, Vučić i Mandić

0

Propagandnu koju preko svojih medija sprovode Sjedinjene Američke Države (SAD), uz pomoć pažljvo biranih sagovornika, poprima zabrinjavajuće razmjere.

Gotovo da nema dana da kontrolisana medijska glasila, poput Radija Slobodna Evropa (RSE), u manipulativnim manirima, sa sagovornicima kao što je Hrvat Tonino Picula, plasiraju teorije zavjere o Crnoj Gori, uz cinične napade na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), Srbiju, predsjednika te zemlje Aleksandra Vučića…

Tako je i danas plasiran tekst RSE, koji uredno prenose „profesionalni“ crnogorski mediji, sa Piculom u glavnoj ulozi.

Od podmuklih pitanja, preko istih takvih odgovora, prenosimo dio „hibridnog rata“ koji se sprovodi u našoj državi.

RSE: Kako ocjenjujete spoljnu politiku Vlade Crne Gore, koja je i dalje formalno usaglašena sa politikom Brisela, iako dobar dio vlasti suštinski ne dijeli te vrijednosti (odnos prema Kosovu, Srebrenici, Rusiji)? Može li to biti problem?

Picula: Rekao bih da ta sve češća soliranja pojedinih političara koji otvoreno pripadaju ili su pod uticajem prije svega proruskih i vučićevskih snaga u Crnoj Gori, izazivaju dizanje obrva i zabrinutost. U slučaju negiranja genocida u Srebrenici ja bih dodao izazivaju i zgražavanje.

Takvi istupi mogu postati ozbiljniji problem za Podgoricu ako se razviju u dominantnu matricu spoljnopolitičkih aktivnosti Crne Gore.

Ja se nadam da aktuelna vlast neće skrenuti u tom smjeru, jer bi to moglo imati ozbiljne, možda i nesagledive posljedice, kako za evroatlantsku reputaciju Crne Gore, a svakako i za ritam pristupnog procesa ulaska u EU.

Kontinuirani porast uticaja Beograda u Crnoj Gori, pogotovo neposredno prije parlamentarnih izborima 2020. godine

RSE: Nerijetko ste govorili o uticaju Srbije na politička dešavanja u Crnoj Gori. U kom pravcu stvari mogu ići ako uzmemo u obzir tamošnji sastav nove Vlade i sve jasnije spoljnopolitičke prioritete, ali i porast njenog uticaja posljednjih godina na Crnu Goru?

Picula: Vlade u Srbiji se mogu mijenjati i češće nego do sada, ali jedini koji određuje pravac i ritam je Aleksandar Vučić, a on je praktički nesmjenljiv, budući da su on i njegova stranka urasli u sve pore javnog, ekonomskog i medijskog života u Srbiji.

Generalno govoreći, Srbija želi kompenzovati gubitak Kosova porastom uticaja u nekim drugim susjednim zemljama, prije svega Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

U tom pogledu se bilježi kontinuirani porast uticaja Beograda u Crnoj Gori tokom proteklih nekoliko godina, pogotovo neposredno prije i nakon događaja koji je, ajmo tako reći, naznačio tektonske promjene, a riječ je o parlamentarnim izborima u avgustu 2020.godine.

I nažalost, upravo zbog fenomena stranog uplitanja svjedočimo velikim političkim poremećajima, napetostima, recimo to otvoreno – hiper polarizacijama u proteklih nekoliko godina.

Sve je to, naravno, imalo za posljedicu usporavanje crnogorskog puta prema članstvu u EU.

SPC povećala ionako veliki uticaj na štetu crnogorske državnosti i proatlantskih partnerstava Podgorice

RSE: U jednom intervjuu ste, govoreći o Crnoj Gori, upotrijebili definiciju „politizovana crkva i klerikalizovana politika“. Da li je to suštinski problem u Crnoj Gori, s obzirom da je uticaj Srpske pravoslavne crkve (SPC) u stalnom porastu, ne samo u politici, već i obrazovanju, kulturi, medijima?

Picula: Uticaj SPC u Crnoj Gori se danas definitivno može analizirati i gledati više kroz njenu političku ulogu, nego preko njenog vjerskog poslanja. Dovoljno se podsjetiti slaganja prve koalicione Vlade nakon izbornog poraza Demokratske partije socijalista (DPS).

Ja bih zato rekao da je SPC, uz aktivnu podršku države Srbije, značajno povećala ionako veliki uticaj posljednjih godina, i ne odustaje od promovisanja svoje političke agende, a na štetu crnogorske državnosti i proatlantskih partnerstava Podgorice.

Nije međunarodna zajednica naivna

RSE: Preko SPC, Srbije i bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska dolazi i ruski uticaj, koji ima svoje proksije u crnogorskoj vlasti. Premijer Milojko Spajić je na Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta polovinom aprila kazao da je „ruski uticaj u Crnoj Gori na istorijskom minimumu“ i da „niko nema megafon u parlamentu sa proruskom agendom“. Da li Vlada potcjenjuje ruski uticaj u Crnoj Gori?

Picula: Smatram da te izjave, konstruirane prije svega za međunarodnu publiku i scenu, ne prikazuju pravo stanje stvari.

Nije ni međunarodna zajednica naivna, tako da vjerujem da su te izjave shvaćene više u smislu pokušaja prezentovanja neke poželjnije situacije od ove koja objektivno jeste.

Situacija definitivno nije ružičasta, u EU su svjesni uticaja, kako medijskog – dezinformacionog, tako i političkog – aktera koji sistemski promovišu ruski narativ.

Tu imamo sve, od antiukrajinskih do anti-NATO sentimenata, pa do podrivanja povjerenja građana širom EU u demokratske institucije.

Protagonisti te dezinformacione scene u EU, da se razumijemo, nisu isključivo neki opozicioni marginalci, već ima i nosilaca vlasti u pojedinim državama članicama.

Tolerišu ispade četničkog vojvode na čelu crnogorske Skupštine

RSE: Iz Brisela, pa i SAD, dolaze više pohvale nego kritike na račun Vlade u Crnoj Gori. Kako ocjenjujete taj odnos?

Picula: Zapad ne odustaje od koncepta odbrane stabilnosti po svaku cijenu. Zato taj dio funkcionera i djelove briselske administracije ja rado zovem „sveštenstvom stabilokratije“.

Ali, jednako se događalo u vrijeme nekadašnje vladavine DPS. Mnogi kritičari sa progresivne i procrnogorske strane su i tada govorili da EU i SAD štite vlast po svaku cijenu.

Izgleda da se to nastavlja i danas, jer im je pristup „ne talasaj“ na Balkanu definitivan prioritet u ovom kontekstu nestabilne situacije u regiji i geopolitičkih napetosti na svjetskoj sceni.

Upravo zato, na primjer, i tolerišu ispade četničkog vojvode na čelu crnogorske Skupštine, kao i negatorske eskapade oko rezolucije o Srebrenici, ili glasanja o Kosovu u Savjetu Evrope.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.