Profesor matematike i predsjedavajući Skupštine Srbije: Opozicionari su kao nemirni studenti, iako se bave politikom, ne znaju da poentiraju!

0

Nosilac srebrne medalje za doprinos nauci, profesor matematike čijim radovima objavljenim u prestižnim publikacijama dugujemo to što je Univerzitet u Beogradu napredovao na Šangajskoj listi, danas je u ulozi najstarijeg poslanika koji je na sebe uzeo predsedavanje konstitutivnoj sjednici Skupštine Srbije.

Riječ je o prof. Stojanu Radenoviću (75), koji u intervjuu za RT Balkan priznaje da ga zvižduci, povici i transparenti sa kojima je opozicija izašla pred skupštinsku govornicu nisu nimalo omeli u radu – vođenju srpskog parlamenta tokom najave prve tačke dnevnog reda i potvrde mandata.

„Nisam ih primjećivao, zanemarljivi su. Kao neko ko nema malo godina i ko je predavao studentima, morao sam da pričam dok su nemirni, meni je to rutina“, započinje svoje viđenje današnjeg dana.

Priznaje da mu je čitava scenografija ovog jutra izgledala tužno.

„Ovo je trebalo da bude svečani trenutak za Srbiju, a oni, iako se bave politikom, ne znaju da poentiraju. U politici morate da poentirate“, kaže profesor kojem su u obavljanju današnje funkcije pomagale mlađe kolege iz preostale tri stranke sa najvećim brojem glasova na parlamentarnim izborima održanim u decembru prošle godine.

Od novog skupštinskog saziva, kaže da očekuje da nastavi sve dobre stvari koje je prethodno započeo predsjednik države Aleksandar Vučić.

„Zato sam i podržao listu ‘Srbija ne smije da stane’. Ima tu dosta drugih ljudi, pa čak i predstavnika opozicije koji umiju da budu pristojni. Očekujem da se poboljša nivo rada, da se krene ka toj Srbiji 2027. o kojoj je Vučić pričao, da se nastave izgradnja, napredak, uspjesi Jelene Begović i novih pristupa razvoju naučnih parkova, tehnologija, veštačke inteligencije, digitalizacije…“, objašnjava Radenović.

Kaže da sve pomenuto obezbeđuje dobre šanse za mlade naučnike, generalno čitav obrazovni sektor Srbije koji je stub društva.

„Naši studenti, đaci su najbolji na mnogim takmičenjima, besjedama, tako da nije naše obrazovanje toliko loše. Nastavnici i profesori primaju redovno plate, one, neravno, treba da se povećavaju, ali spas čovječanstva je u otklonu od materijalnog. Najveća sreća, barem u mom slučaju dok nisam bio penzionisan, bile su ljubav i rad sa mladima, to je i glavna dimenzija za popravku društva“, zaključuje Stojan Radenović i poručuje da se nada da će glavni principi vlasti biti oni na kojima insistira Vučić: jaka Republika Srpska, nepriznavanje Kosova i Metohije i neuvođenje sankcija Ruskoj Federaciji.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.