Profesor Fil Hjuz održao predavanje o glečerskoj istoriji planina Mediterana

0

U organizaciji Centra za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije (CIMS) Univerziteta Crne Gore, profesor geografije i klimatskih promjena Fil Hjuz (Phil Hughes) sa Univerziteta u Mančesteru održao je predavanje pod nazivom „Glečerska istorija Mediteranskih planina: Od Maroka do Crne Gore“.

Profesor Hjuz, poznat po svom značajnom doprinosu u proučavanju klimatskih promjena i njihovih geoloških efekata, predstavio je najnovija istraživanja o glečerskim formacijama i njihovom uticaju na mediteranske planine. Njegova istraživanja obuhvataju širok spektar tema, uključujući geomorfologiju, paleoklimatologiju i ekološke promjene.

U okviru predavanja, profesor Hjuz je predstavio istraživanja o glečerskim događajima u regionu Mediterana, naglašavajući važnost razumijevanja vremenskih okvira glečerskih formacija i njihovih klimatskih signala. Posebno je istakao četiri glečerska događaja u regionu, bazirana na morfostratigrafiji, vremenskim serijama i datiranju pomoću uranijumskih serija. Takođe, govorio je o izazovima u tumačenju paleoklimatskih signala i njihovim paleoekološkim implikacijama za biljni i životinjski svijet, kao i za paleolitičke ljude.

Jedan od ključnih dijelova predavanja bio je posvećen istraživanjima u Crnoj Gori, koje je, prema riječima profesora Hjuza, trenutno najvlažnije područje Evrope sa preko 5000 mm padavina godišnje. On je naglasio da čak i skroman pad ljetnih temperatura može dovesti do značajne ekspanzije glečera, čak i uz umjereno smanjene padavine. Posebno su istaknuti podaci o glečerskim depozitima u dolini Lipovo i Sinjajevini, koji datiraju od prije 430.000 godina, kao i o morenama iz mlađeg Dryasa, perioda između 12.900 i 11.700 godina.

Profesor Hjuz je takođe predstavio rezultate istraživanja zasnovanih na lihenometriji, metodi datiranja recentnih glečerskih formacija pomoću veličine lišajeva na poznatim površinama, poput nadgrobnih spomenika i crkava. Ova metoda omogućava precizno određivanje starosti glečerskih depozita i pomaže u razumijevanju glečerskih obrazaca tokom posljednjeg milenijuma.

Predavanje profesora Hjuza pružilo je vrijedne uvide u dinamiku glečerskih formacija i njihove klimatske implikacije, ističući potrebu za daljim istraživanjima i interdisciplinarnim pristupom u razumijevanju klimatskih promjena. Učesnici su imali priliku postavljati pitanja i diskutovati o izazovima i perspektivama budućih istraživanja, što je dodatno obogatilo ovo predavanje.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.