Mladen Mikijelj

Pripremljena odluka: Grad preuzima 437.330 evra duga Vodovoda

0

Glavni grad planirao je da preuzme dio duga po osnovu kredita koji je Vodovod uzeo za izgradnju sekundarne kanalizacione mreže i proširenje sistema vodosnadbijevanja na teritorijama opštine Tuzi i Zeti.

U pitanju je dug od 437.330 evra, koji dospijeva za period od 1. januara 2024. godine do 31. decembra 2024. godine, a koji se odnosi na glavnicu. Namjera Glavnog grada pretočena je u skupštinsku odluku o kojoj će se izjasniti odbornici na sjednici gradskog parlamenta koja je zakazana za 15. maj, piše Dan.

U dokumentu je naznačeno da su sredstva za ovu namjenu planirana budžetom Glavnog grada za ovu godinu, na budžetskoj poziciji 461 – otplata duga.

Ugovorom između Glavnog grada i preduzeće Vodovod bliže će se urediti preuzimanje ispunjenja duga, način i dinamika ispunjenja. U odluci je naznačeno da će ugovor zaključiti gradonačelnica i direktor Vodovoda.

“Skupština Glavnog grada je na sjednici 10. maja 2013. godine donijela je odluku o davanju saglasnosti na odluku o kreditnom zaduženju Vodovoda za izgradnju sekundarne kanalizacione mreže i proširenje sistema vodosnabdijevanja kod Investiciono razvojnog fonda u iznosu od 3.500.000 evra. Za kredit su dobijene dvije godine grejs perioda, rok otplate je deset godina i fiksna kamatna stopa šest odsto”, piše u skupštinskoj odluci.

U dokumentu je naznačeno da je Skupština Glavnog grada 30. jula 2020. godine izmijenila odluku 2013. godine, kojom je rok otplate promijenjen sa deset na 13 godina.

Glavni grad je, kako je naznačeno u dokumentu, 22. juna 2023. godine preuzeo dio duga kredita Vodovoda po osnovu ugovora o kreditu koji je zaključen 21. marta 2022.godine u iznosu od 160.568 evra (glavnica i kamata).

Iz skupštinske procedure povučen izvještaj o radu Službe zaštite i spašavanja za 2023.

Sa dnevnog reda sjednice Skupštine Glavnog grada povučen je izvještaj o radu Službe zaštite i spašavanja za 2023. godinu.

“Obavještavam vas da, kao predlagač, iz skupštinske procedure povlačim izvještaj o radu Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada Podgorica za 2023. godinu sa Predlogom ocjena i zaključaka i godišnji izvještaj o aktivnostima na sprovođenju unapređenju upravljanja i kontrola za 2023. godinu. S tim u vezi, nije potrebno da uvrstite materijal za odlučivanje na predstojećoj sjednici Skupštine Glavnog grada koja je sazvana za 15. maj 2024. godine”, piše u dopisu koji je Olivera Injac, gradonačelnica Podgorice, 9. maja uputila Jeleni Borovinić Bojović, predsjednici Skupštine Glavnog grada.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.