Primakov: Iznad svih najstrašnijih sukoba koji su se događali posle bombardovanja SRJ uvijek lebdi zloslutna figura NATO-a i zapadnog svijeta

0

Iznad svih najstrašnijih sukoba koji su se događali posle bombardovanja Jugoslavije, od Iraka i Libije pa do onog što se dešava u Ukrajini, uvijek lebdi u prvom planu zloslutna figura NATO i zapadnog svijeta, ocijenio je direktor ruske Agencije za pitanja ZND, dijasporu i međunarodnu humanitarnu saradnju Rossotrudnjičestvo Jevgenij Primakov.

On je učestvovao na otvaranju dvodnevne međunarodne konferencije pod nazivom „Od agresije do novog pravednog poretka“ organizovane u Domu Vojske povodom obilježavanja 25. godišnjice od početka napada NATO na SR Jugoslaviju.

Prema riječima Primakova, nesumnjive su paralele između onog što se dešavalo 1999. u SR Jugoslaviji i onog što se danas dešava na ruskim granicama.

„Sada se suočavamo s posledicama toga što je zapadni svijet, a imam u vidu NATO, smatrao sebe nekažnjivim i svemogućim. Izgubili su svaki strah od rata i ako Rusiju koja je vaspostavljala ustavni poredak na Sjevernom Kavkazu tada još nisu mogli da bombarduju, sad su pomislili da ako i ne mogu da je bombarduju ono mogu da ratuju sa njom rukama Ukrajinaca, isporukama oružja ili, kako kaže francuski predsjednik Emanuel Makron, da nekog tamo pošalju“, istakao je direktor Rossotrudnjičestva.

On je konstatovao da Srbi, kad je riječ o događajima iz 1999., imaju pristup da ih ne zaboravljaju, ali da mogu da oproste.

„Rusija je svakako 1999. dosta bolno doživjela ono što se dešavalo u Srbiji, ali vidjeći ono što se danas dešava sa našim ljudima u Donjecku, Belgorodu, Lugansku, Hersonu Zaporožju, Krimu, mi ne možemo ni da zaboravimo ni da oprostimo“, poručio je Primakov.

Učesnicima konferencije u Domu Vojske obratili su se i ministar odbrane Miloš Vučević, ministar za rad, zapošljavanje i socijalna i boračka pitanja Nikola Selaković, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i drugi. Konferenciju su organizovala nezavisna, neprofitna udruženja Beogradski forum za svijet ravnopravnih, Klub generala i admirala Srbije, SUBNOR Srbije, Veterani vojnoobavještajne službe Srbije“ i Fond dijaspora za maticu.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.