PREGLED NEDELJE portala BORBA: Teror u Rusiji šokirao svijet, kriza većine i na državnom nivou i u Podgorici zbog Demokrata i Milatovića, ponovljeni napadi na Marka Kovačevića

0

Portal BORBA i ove nedelje donosi pregled najvažnijih vijesti koje su obilježile sedmicu za nama.

U današnjem pregledu čitaćete o nastavku krize vlasti koju je izazvao izbor v.d. direktora policije i trenutne pozicije Demokrata kojima potencijalno prijeti raskol u partiji, terorističkom napadu u Rusiji sa preko 100 poginulih, krizi vlasti u Podgorici koju izazivaju odbornici bliski predsjedniku države Jakovu Milatoviću, kao i o nastavku napada na predsjednika opštine Nikšić Marka Kovačevića zbog podnošenja prijava protiv pojedinih huškačkih novinara čijim pisanjem su izazvali govor mržnje i prijetnje njemu i njegovoj porodici.

Drugi se čitaju, BORBI se vjeruje!

Kriza većine ne jenjava zbog hira Demokrata: Dok čekamo IBAR slušamo politička prepucavanja

I ove nedjelje nastavljena je kriza vlasti inicirana od strane dijela Demokratske Crne Gore a sve zbog izbora v.d. direktora policije. Demokratska Crna Gora prošle nedjelje oročila je podršku Vladi do sticanja IBAR-a, odnosno do juna kada će, kako su kazali, podvući crtu i odlučiti hoće li da nastave da podržavaju aktuelnu Vladu sa Milojkom Spajićem, a čiji su i sami dio.

Međutim, razhličiti tonovi se mogu čuti iz Demokratske Crne Gore što bi značilo da je ova sada politički marginalna stranka u potpunosti podijeljena po pitanju ostanka u Vladi. Dok šef poslaničkog kluba Boris Bogdanović, potpredsjednik Vlade zadužen za bezbjednosni sektor Aleksa Bečić i Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović vode svoju politiku, drugačiji tonovi se mogu čuti od ostatka njihove partije što znači da nema dogovora o sinhronizovanom djelovanju unutar partije.

Početkom sedmice, Bogdanović je na odboru oštro napao Vladu i kazao da se oni odupiru političkom puzanju i gmizanju pred bilo kojim autoritetima, ministrima, predsjednicima, premijerima.

„Spremni smo na posljedice ali neka se spreme i svi drugi. Dobiće adekvatan odgovor ako smo izazvani. U zemlji koja stremi EU, nezakonita imenovanja ne bi trebala da budu moguća“, kazao je Bogdanović na šta mu je Miodrag Laković iz PES-a odgovorio i kazao da će Crna Gora iskoristiti priliku da uđe u EU, sa ili bez Demokratske Crne Gore.

Sa druge strane, poslanik te partije Nikola Rovčanin tvrdi potpuno suprotno – tvrdi da je ovo istorijska parlamentarna većina koja se oslanja na 30. avgust i koja će sprovesti reforme u Crnoj Gori. Takođe se od početka ovog procesa nisu oglašavali pojedini ministri iz redova Demokrata kao što su Momo Koprivica i Vladimir Martinović, a nije se oglašavala ni potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović i time je jasno stavljeno do znanja da se ne slažu sa političkim odlukama koje Bogdanović donosi u ime svih ne bi li pokušao da ostane politički relevantan, nasuprot trenutne pozicije gdje je u potpunosti politički marginalna ličnost.

Demokratska Crna Gora, ukoliko se odluči na izlazak iz Vlade istu ipak ne može oboriti samo sa Demokratskom partijom socijalista već će svoje partnere morati da traži i u drugim partijama opozicije ali i vladajuće većine. Međutim, uz insinuacije da bi mjesta u Vladi umjesto Demokrata mogla lako preuzeti Bošnjačka stranka, postaje itekako jasno da bi to bio samoubilački potez za Demokrate koje bi se prosto iz vlasti preselile u opoziciju.

FOTO: Demokrate

 

Teroristički napad u Rusiji šokirao svijet

Teroristički napad dogodio se prekjuče u Moskvi kada su četvorica muškaraca otvorili vatru na civile u koncertnoj sali Krokus čime su ubili više od 100 ljudi

Po informacijama iz Kremlja, oni su pokušali nakon napada da pobjegnu u Ukrajinu, ali su uhapšeni juče oko 3 sata.

Policija je oko 3 sata pucala u Karačinskom okrugu na bijeli „reno“ kojim su teroristi bježali nakon napada na koncertnu salu Krokus nakon čega se vozilo prevrnulo. Automobil je izrešetan, gume su probušene, a prednji dio se okretao zbog ogromne brzine kojom se kretao.

Dvojica terorista su odmah savladana dok su ostali pobjegli u šumu, međutim, locirani su i uhapšeni posle kraće potrage. Uhapšeni su državljani Tadžikistana.

FOTO: Moskva

 

Milatović doveo do krize vlasti u Glavnom gradu: Odbjegli odbornici PES-a tvrde da podržavaju aktuelnu vlast – ili ipak ne?

Jedanaesta sjednica Skupštine Glavnog grada sa oko 20 tačaka dnevnog reda, prekinuta je ubrzo nakon početka jer nije bilo kvoruma. Sjednica je kako je saopšteno odgođena za sjutra u 10 časova

Sve ovo uzrokovala je ostavka predsjednika države Jakova Milatovića da napustio Pokret Evropa sad nakon brojnih unutarstranačkih zatezanja između njega i aktuelnog premijera i lidera te partije Milojka Spajića. Podsjećamo, Milatović je Pokret napustio nakon višemjesečnih neslaganja sa Spajićem gdje je isti sporio njegovu većinu unutar partije tražeći da i on bude taj koji će se politički pitati u Pokretu, međutim do toga nije došlo. Sve to rezultiralo je njegovom ostavkom na sve stranačke funkcije u Pokretu što je dovelo do toga da je manji dio članstva napustio PES.

Ipak, u tom članstvu nalaze se i pet odbornika aktuelne većine u Glavnom gradu koji u ovom trenutku traže novo političko „dijeljenje karata“ i novi dogovor aktuelne većine u gradskom parlamentu. Ipak, kako su saopštili, oni ne žele krizu vlasti već žele da budu konstruktivni dio skupštinske većine.

Šef odborničkog kluba ostatka podgoričkog PES-a Vasilije Čarapić saopštio je da su se materijalizovale spekulacije da novonastali posebni klub planira opstrukciju vlasti zajedno sa DPS-om ali i navodi da određeni neformalni centri moći žele da naruše političku stabilnost u Crnoj Gori.

Ranije je pak reagovao i posebni klub odbornika koji su kazali da vjeruju da sa kolegama iz odborničkog kluba Pokreta Evropa sad (PES) i dalje dijele želju za unaprjeđenjem života građana Glavnog grada, te da tu vide potencijal za brzi dogovor.

„Trenutni medijski pritisci i spinovi neće uticati na naše zalaganje u tom smjeru. Otvoreni smo za saradnju uz očekivanje da se prethodni dogovori ispoštuju, kao i da se naša politička snaga i prethodno zalaganje u ostvarenju dobrih rezultata PESa uvaže. Kako će nam u narednom periodu zbog uvećane dinamike aktivnosti na implementaciji konkretnih inicijativa biti potrebna dodatna stručna pomoć ohrabrujemo sve zainteresovane, koji su spremni da doprinesu, da nas kontaktiraju“, zaključuje se u saopštenju.

FOTO: Skupština Glavnog grada

 

Nastavak napada na Marka Kovačevića: Medijska hajka protiv predsjednika opštine Nikšić zbog prijava huškačkih novinara!

Par nedjelja je već prošlo od početka proljećnog skupštinskog zasijedanja a i dalje je to aktuelna tema u medijima. Konkretno, nije samo taj slučaj, već su se svi rafali otvorili ka predsjedniku opštine Nikšić čiji status je doveo do pisanja brojnih medija i pokretanja hajke na njega zbog slobodno izrečenog komentara na sraman skup u organizaciji DPS-a.

Podsjećanja radi, Kovačević je reagovao nakon što se organizovao skup na Cetinju a povodom dolaska predsjednika Skupštine Andrije Mandića u tu opštinu. Ekstremisti su gađali poslanike jajima i uzvikivali pogrdne riječi ka predsjedniku Skupštine, a sve je nastavljeno i u Parlamentu kada je poslanik DPS-a Oskar Huter dobacivao predsjedniku Skupštine i tom prilikom je došlo do incidenta. Kovačević je sve to kratko prokomentarisao i kazao da lijepo predsjedniku Skupštine stoji zgrada Zetske banovine kao i da je nekako normalno da Švabama to smeta.

Ovo je izazvalo medijsku histeriju Prve i Druge familije koji su tražili da se ispita ima li krivičnog djela u Kovačevićevom statusu, a nakon što je ODT Nikšić istu i odbacilo, mediji su se rasplamsali, što je doveli do toga da Kovačević prima prijetnje na društvenim mrežama. Upravo zbog toga podnio je prijavu protiv novinara koji su takav sadržaj i plasirali, a tek nakon toga je krenula „histerija“.

Naravno sve se isprezentovalo kao napad na novinare i na slobodnu riječ i ako o tome nema govora, već se za određene akcije koje su usmjerene protiv određenog lica moraju snositi i određene posljedice. U nastavku ovih dešavanja došlo je i do medijskih prepucavanja kako Kovačevića tako i kolumnista drugosrbijanskih Vijesti koje „ne patišu“ iz dana u dan po Kovačeviću i njegovoj administraciji.

FOTO: Marko Kovačević
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.