PREGLED NEDELJE portala BORBA: Svesrpski sabor kao temelj za budućnost, nova hapšenja zbog SKY-ja, čudne poruke kiparskog arhiepiskopa i, – vraća nam se Duško!

0

Portal Borba i ove nedelje donosi vam pregled najvažnijih vijesti koje su obilježile sedmicu za nama.

U ovom pregledu govoriće se o juče održanom Svesrpskom saboru i ključne poruke koje su sa njega poslate, najnovijim prepiskama sa SKY aplikacije zbog koje je priveden Ilija Vasović, kontroverzi u posjeti predsjednika države Jakova Milatovića Kipru i arhiepiskopu kiparskom Đorđu, o istraživanju javnog mnjenja, prijetnjama DPS-a početkom nedelje ali i o novonajavljnoj partiji Duška Markovića ali i spekulaciju ko može iza toga stajati.

Drugi se čitaju, Borbi se vjeruje!

Svesrpski sabor i ključne poruke

Juče je u Beogradu i drugim opštinama širom Srbije održan Svesrpski sabor koji je, prema riječima učesnika – istorijski. Proslavi su prisustvovali i čelnici srpskih političkih partija u Crnoj Gori i poslali poruke da se nadaju da će na sledećem saboru biti ne dvije države, Srbija i Republika Srpska, već tri.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je danas postignut dogovor o srpskom jedinstvu koje će trajati dovijeka i niko više nikada neće moći da uništi srpsko jedinstvo.

FOTO: Aleksandar Vučić

 

„Prije 10 godina postigli smo dogovor sa Dodikom da bez obzira na razlike da se Srbija i Srpska nikada ne svađaju, da nam se nikad više ne ponove blokade i barikade na Drini, već da uvijek budemo u svakoj muci zajedno i danas smo to potvrdili Deklaracijom i niko više nikada neće moći da sruši. Sada će ekskurzije ići u Srpsku, kao što će iz Srpske ići u Srbiju, pa kada upoznamo naše zemlje, onda možemo da upoznajemo i svijet. Tako male odluke a tako velike i važne. Danas smo donijeli i formalnu odluku o izgradnji memorijalnog centra povodom genocida počinjenog nad našim narodom u Jasenovcu“, kazao je on.

Dodaje da će lično nadgledati rad na izgradnji memorijalnog centra u Donjoj Gradini i u Beogradu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik naglasio je da je ključna srpska riječ za naš narod sloboda.

„Boriti se za slobodu kroz vjekove značilo je stradati. Srbi nikada nisu oklijevali i tu slobodu su dali drugim narodima  Sve ove godine traganja bili smo u neprilici da jasno i glasno iskažemo svoj nacionalni intres. Mi smo Srbi i pripadnici jednog jedinstvenog naroda ma gdje živjeli. I kroz borbu svih ovih godina i decenija našao se čovjek koji je stao na čelo srpskog naroda i srpske države, predsjednik Aleksandar Vučić. Predsjednik Aleksandar Vučić, koji je bez oklijevanja u zavjetnom odnosu prema narodu stao da vodi narod u teškim godinama oporavka i stabilizacije srpske države – kaže predsjednik RS.

FOTO: Milorad Dodik

 

Na Svesrpskom saboru je usvojena i Deklaracija o zaštiti nacionalnih interesa i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Deklaraciju su potpisali predsjednik Srbije i predsjednik Srpske, paredsjednici, potpredsjednici i članovi Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Srpske, predsjednici, potpredsjednici i narodni poslanici Narodne skupštine Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srpske, a uz blagoslov, molitveno i saborno učešće.

Svesrpski sabor između ostalog konstatuje da srpski narod predstavlja jedinstvenu cjelinu. Srpski narod je kroz istoriju imao više država sa različitim nazivima, te polaže pravo da baštini svoju bogatu tradiciju. Prepoznaje Srpsku pravoslavnu crkvu kao jednog od stubova nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta srpskog naroda, te poziva na bližu saradnju crkvenih i državnih organa u ključnim pitanjima kao što je očuvanje tradicionalnih hrišćanskih vrijednosti, očuvanje svetinje braka i porodice.

 Svesrpski sabor konstatuje da je Kosovo i Metohija neotuđivi dio Republike Srbije, jedna od odrednica nacionalnog identiteta Srba, predstavlja temelj duhovnosti srpskog naroda i ugaoni kamen srpskog zavjetnog i svetosavskog puta. Svesrpski sabor insistira na korišćenju punog naziva južne srpske pokrajine – Kosovo i Metohija, što albanski secesionisti izbjegavaju.

Svesrpski sabor takođe potvrđuje da je himna “Bože pravde” svesrpska himna, a da je dvoglavi orao Nemanjića nacionalni svesrpski grb. Takođe, Svesrpski sabor preporučuje dodatno internacionalizovanje teme stradanja Srba u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

„Potrebno je svijetu predstaviti enormno stradanje i genocid koji je izvršen nad Srbima u sistemu logora NDH, sa posebnim naglaskom na stradanje djece u posebnim i u svijetu jedinstvenim logorima smrti za decu Jastrebarsko, Sisak, Đakovo i Stara Gradiška. Logori i masovna stratišta i gubilišta Jasenovac, Donja Gradina, Sajmište, Banjica, Sremska Mitrovica, Kragujevac, Gospić, Jadovno, Pag, Jablanac, Mlaka, Slana, Zenica, Sarajevo, Vlasenica, Višegrad, Paklenica, Prebilovci, nebrojene jame u hercegovačkom i dinarskom kršu, kozaračka i druga srpska sela širom današnje Republike Srpske, Republike Srbije, Federacije BiH i Hrvatske bila su samo neka od mesta u kojima su vršeni svirepi zločini i masovna ubistva srpskog naroda“, navodi se u Deklaraciji.

Cijeli tekst Deklaracije možete pročitati na linku.

SKY prepiske dovele do još jednog hapšenja ali i bacile novu sijenku na pregovore o formiranju vlasti 2020. godine

Portal Libertas je prije nekoliko dana objavio komunikaciju između odbjeglog optuženika Aleksandra Aca Mrkića i šefa kriminalističke policije u Centru bezbjednosti Bar Ilije Vasovića, u januaru 2021. godine. Oni su govorili o lažnom diplomati Stevanu Stivu Simijanoviću, koji je navodno u stanu Miodraga-Dake Davidovića u Podgorici, ugovarao preuzimanje svih poslova u vezi sa švercom cigareta u Crnoj Gori.

Vasović je priveden dan nakon objavljivanja komunikacije.

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović na dan hapšenja gostovao je na televiziji Vijesti i tim povodom kazao da hapšenjem Vasovića nisu završena hapšenja u ovom slučaju u kojem je okrivljen i bivši šef policije Veselin Veljović.

Novović je saopštio da se radi o obimnom predmetu, te da je zbog toga formiran drugi poseban dio čija je realizacija započela na dan hapšenja.

“Obzirom da se radi o obimnom materijalu, a da pritvor u istrazi može trajati samo šest mjeseci, odlučeno je, od strane specijalnog tužioca, da jedan dio predmeta obradi, završi istragu i optuži, a da drugi dio predmeta formira poseban predmet, a kao što ste vidjeli, realizacija tog predmeta je uslijedila upravo jutros”, istakao je Novović.

FOTO: Sky aplikacija

 

Duhovni zemljotres ili opipavanje terena

Za Kiparsku crkvu nema govora o autokefalnosti Crkve crnogorske, koja je pod Patrijaršijom srpskom. Ovo je van naše nadležnosti.

To je zaključak „fame“ koja se podigla prilikom posjete predsjednika države Jakova Milatovića Kipru, ali i arhiepiskopu Georgiju, poglavaru Kiparske pravoslavne crkve. Grčki mediji su prenijeli izjavu kiparskog vjerskog poglavara gdje je navodno kazao da „Crkva crnogorska još uvijek nije autokefalna i mislim da ono što je istina među svim ostalim pravoslavcima postoji i među nama. Kada, uz Božiju pomoć, postanu autokefalni, naši odnosi će se sigurno dalje razvijati”.

Međutim, stigao je i demant, na pomenutu izjavu od strane kiparskog poglavara tvrdeći da je došlo do zabune. Pojašnjavajući saopštenjem Njegovo Blaženstvo Arhiepiskop kiparski g. Đorđe pojašnjava da za Kiparsku crkvu „nema govora o autokefalnosti Crkve crnogorske koja je pod Patrijaršijom srpskom”.

Detaljno saopštenje Arhiepiskopa kiparskog Georgiou, prenijeli su grčki portali:

Želio bih da razjasnim nešto u svojoj jučerašnjoj izjavi što je možda dovelo do pogrešnih tumačenja i pogrešnih utisaka:

Sa predsjednikom Crne Gore uopšte nismo razgovarali, niti smo se dotakli bilo čega što se tiče Autokefalne SPC ili lokalne crkvene vlasti u Crnoj Gori. Ono što je vjerovatno dovelo do nesporazuma je moj odgovor na novinarsko pitanje o našim odnosima sa Crkvom crnogorskom. A ja sam precizno odgovorio da su naši odnosi sa autokefalnim Crkvama, ističući da Crkva u Crnoj Gori nije autokefalna. Svojom izjavom nisam implicirao, niti impliciram da očekujemo ili favorizujemo autokefalnu crkvu u Crnoj Gori.

A reagovale su brojne adrese, od kabineta predsjednika države koji je prvobitno reagovao na vijest našeg portala i IN4S-a tvrdeći da o tome nije bilo govora, a potom je reagovao i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije koji je kazao da je izjava, ukoliko je tačna, neprimjerena.

Sa druge strane, istoričar Aleksandar Raković za Borbu poručuje da je Milatovićeva posjeta kiparskom arhiepiskopu nastavak politike koju su vodili predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić kada je posjetio carigradskog patrijarha i predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić kada je posjetio pet grčkih manastira na Svetoj Gori a zaobišao je Hilandar.

„Skoro u isto vrijeme predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je iz privatnih razloga posetio carigradskog patrijarha. Izvjesno je da dualisti i drugi crkveni separatisti nešto mute i to potvrđuju Bečićeva izjava da mu je potkošulja (Mitropolija crnogorsko-primorska) bliža od košulje (Srpske pravoslavne crkve), kao i Krivokapićeva izjava o tzv. Crkvi u Crnoj Gori, koja je na istom tragu kao i informacija koja je isplivala sa sastanka Milatovića sa kiparskim arhiepiskopom“, kazao je Raković za BORBU.

On dodaje da nije slučaju u javnost izašla vijest da je kiparski arhiepiskop rekao da „Crkva u Crnoj Gori treba da bude autokefalna“.

„Iako smo mislili da su crkvene prilike u Crnoj Gori razrešene povoljno po srpski narod, vidimo nažalost da situacija nije do kraja prelomljena u našu korist“, zaključio je Raković za Borbu.

FOTO: Arhiepiskop kiparski

 

Živković počeo da prijeti: Odgovor će biti radikalan ako uhapse Mila!

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković kazao je da će, ukoliko postoji namjera da se uhapsi bivši predsjednik države i DPS-a Milo Đukanović, „odgovor biti radikalan“.

To znači da ćemo se organizovati dovoljno dobro da ćemo takve naume spriječiti, kazao je Živković u gostovanju na radiju Antena M.

Na pitanje može li se najavljivano hapšenje staviti u kontekst straha od povratka DPS-a na vlast, Živković odgovara:

„Ne vjerujem da postoji bilo kakva indicija ili sumnja koja bi mogla da prouzrokuje ovo o čemu ste govorili kroz najave koje sam imao prilike da pročitam u pojedinim medijima, o tome da će doći do hapšenja Đukanovića“.

Indicije u smislu da postoji razlog za to ili da postoji namjera za to, upitao je Živkovića autor emisije Darko Šuković.

FOTO: Danijel Živković

 

„Kada kažem ‘indicije’, govorim o dokazima ili činjenicama koje bi na to upućivale. Čuo sam i kroz intervju Đukanovića da je vodio računa o tome šta je radio u posljednjih 30 godina tokom bavljenja politikom, računajući da će prije ili kasnije doći neki momenat, da će oni koji odavno već priželjkuju i stanizuju njegov lik i djelo, doći u poziciju da možda kroz iskazanu namjeru dođu do svog nauma i cilja. Nije prvi put da naša politička konkurencija najavljuje da bi trebalo uhapsiti Đukanovića, to se priča dvadeset i nešto godina“, rekao je Živković“, kako prenosi portal Antene M.

Ono što, kako kaže, jeste novina, je da su ti koji su to govorili bili opozicija, a sada su u strukturama vlasti.

„Ako postoji ta i takva namjera i ako neko misli da će političkim uticajem ili instrumentalizacijom pravosuđa da pokrene i nastavi spiralu revanšizma ili da kroz iskazanu namjeru eventualno krene u takav naum, onda nemojte da imate dilemu da će odgovor biti radikalan. To znači da ćemo se organizovati dovoljno dobro da ćemo takve naume spriječiti“, kazao je Živković.

Vraća nam se Duško, ali zbog čega?

Bivši crnogorski premijer Duško Marković objelodaniće program i osnivače dugo najavljivane političke stranke, na čijem će čelu biti, nakon čega slijedi njena registracija, prenose “Vijesti”.

Marković je nedavno podnio ostavku na članstvo u Demokratskoj partiji socijalista (DPS), u kojoj je do prije tri i po godine bio zamjenik predsjednika i u čije je ime do prošle godine obavljao visoke državne funkcije.

“Finalizovan je Inicijativni odbor stranke, koji broji oko 50 članova, i u njemu ima doktora nauka, profesora, ljekara, inženjera, uglednih pravnika, ekonomista. Jedina za širu političku javnost poznata imena u novoj stranci su Duško Marković i Sanja Damjanović”, rekao je izvor “Vijesti” iz Inicijativnog odbora.

Ovo nije jedina politička struja koja nam je servirana od strane koncerna Vijesti koji je prethodnih mjeseci na čelu sa svojim vlasnikom Željkom Ivanovićem i njegovim najbližim saradnicima „zasukala“ rukave i vaskolikoj crnogorskoj javnosti predstavila ne jednu – već dvije nove političke partije.

To proizilazi iz rada ovog lista u prethodnom periodu kako na lokalnom tako i na državnom nivou. Izlaskom predsjednika države Jakova Milatovića iz PES-a ali i izlaskom bivšeg premijera Duška Markovića iz DPS-a, otvorio se prostor koncernu koje je u stvarnom vlasništvu Dragana Šolaka, dobrog prijatelja opoziconog lidera u Srbji, Dragana Đilasa, da krenu u avanturu kreiranja novih političkih partija kako bi mogli da ostvare kakav takav uticaj u političkom životu Crne Gore, naročito imavši u vidu da su im svi prethodni politički projekti propali.

Podsjetimo javnost da su upravo projekti Vijesti i Željka Ivanovića bili Pozitivna Crna Gora na čelu sa Darkom Pajovićem koji je u ključnom momentu pružio slamku spasa Milu Đukanoviću, kada mu je isto i trebalo. Nakon kraha ove partije kojoj su građani nakon šurovanja sa DPS-om u potpunosti okrenuli leđa, Vijesti su bile te koje su svoje političko djelovanje usmjerili ka URI, odnosno tadašnjoj koaliciji Ključ, pokušavajući da dobiju svoju „prođu“ u Parlamentu. Ipak, i to je prošlo neslavno jer se bivši premijer Dritan Abazović okrenuo od njih potpisavši Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

S tim u vezi, Željko Ivanović i ekipa su se našli u velikom problemu ne znajući kako da ostvare željeni politički uticaj u Crnoj Gori, naročito nakon što im je i lider PES-a Milojko Spajić okrenuo leđa dolaskom na premijersku funkciju.

Njihove karte su dakle bile jasne – igraće se na Demokrate, koji su im politički saveznici u stavljanju šape na javni servis, ali i šurovanje sa partijama u osnivanju Duška Markovića i Jakova Milatovića. Je li uopšte potrebno podsjećati da je upravo koncern Vijesti bio taj koji je tokom protesta Odupri se, bio taj koji je javnosti Crne Gore plasirao priču o „zdravom krilu DPS-a“ imavši snove da crna kutija te partije, bivši bezbjednjak, ali i premijer koji je tokom litija želio da otvara granice za blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija i oca Mijajla Backovića, Duško Marković, bude i novi crnogorski lider? Serijom afirmativnih tekstova je Željko Ivanović pokušao da sruši DPS iznutra, a Markovića je predstavljao kao uzornog demokratu i velikog lidera Crne Gore nakon Mila. Međutim, koliko je to bila popularna opcija, najbolje su rekli građani na izborima jer su isti oni poslali Duška Markovića u prošlost, a nedugo potom i Mila Đukanovića.

Ali kao u svakom tranzicionom periodu, ne može sve proći bez turbulencija. Upravo ovaj koncern sada želi da iskoristi taj prostor, napravi razdor u DPS-u koji je, makar po pisanju medija i izjavama političara, ogrezao u kriminalu i korupciji, a Duško Marković bi možda bio „prava crnogorska priča“ po mjeri Željka Ivanovića.

A kako bi on to mogao da uradi bez nekih političkih saradnika? Itekako je jasno da sadašnja konstelacija parlamenta ne bi baš blago gledala na Markovićevo formiranje stranke. Upravo zato je potreban još jedan jak politički subjekt u nastajanju, navodni najpopularniji političar u Crnoj Gori, predsjednik države odmetnuti Jakov Milatović. Predsjednik se, sudeći po javnim nastupima, konstantno hvali kako je on bio taj koji je zadao finalni udarac Milu Đukanoviću (iako konstantno prenebregava činjenicu da bi u tom političkom momentu Đukanovića mogla da pobijedi i moračka pastrmka da je bila kandidat), a takođe i zaboravlja da su glasovi srpskog naroda Crne Gore bili ključni za njegov dolazak na predsjedničku fotelju.

Milatoviću to očito nije mnogo značilo te je on bio prvi koji je istom tom srpskom narodu okrenuo leđa i, kao što se moglo vidjeti na jednom od „evroatlantskih samita“, počeo da se druži sa Rankom Krivokapićem, Milicom Pejanović Đurišić i Savom Kenterom, čime postaje jasno „u kom grmu leži zec“. Interesantno, i Kentera je najavio mogućnost političkog djelovanja, da li po pitanju formiranja političke stranke ili možda učlanjenja u neku novu „evropsku reformsku snagu“. I Milica Pejanović Đurišić, vječiti kandidat za predsjednicu DPS-a, mogla bi svoje mjesto eventualno naći u ovoj novoj političkoj struji, a po pisanju medija, gotovo je definitivino da bi i bivša ministarka nauke Sanja Damjanović bila ta koja bi bila član stranke, zajedno sa Filipom Vujanovićem.

Stoga, ukoliko se sve to „spakuje“ sa Demokratskom Crnom Gorom koja inače nikad u svom političkom djelovanju nije imala probleme sa Vijestima, dobija se jedan jak temelj ublaženih suverenističkih stranaka koje bi predstavljale novu vlast u Crnoj Gori a gdje bi Druga familija faktički svojom šapom poklopila Crnu Goru, što u saradnji sa svojim drugosrbijanskim drugarima može dovesti do kreiranja jake baze i za potencijalno rušenje aktuelnog režima u Srbiji.

S tim u vezi, građanima se već predstavila priča kako je Milatović „veliki demokrata“ koji bi u svojoj stranci primio sve, a poznato je i da se „šuškalo“ da su i bivši ministri iz 43. Vlade a koji su napustili Socijalističku narodnu partiju potencijalni dio te velike drugofamilijaške priče koja se građanima Crne Gore pokušava nametnuti. Oni bi faktički bili „srpska so“ koja bi objedinila sve narode Crne Gore i stvorila jaku koaliciju koja bi u prošlost poslala sve one koji bi se usudili i da pokušaju da Vijestima ikad okrenu leđa.

Međutim, ukoliko bi građanima Crne Gore bila servirana takva priča okupljena oko Duška Markovića, Jakova Milatovića i Alekse Bečića, i da bi to za građane Crne Gore bio spasonosni model za državu ogrezlu u kriminalu i korupciji, onda se sa sigurnošću može reći da takvoj Crnoj Gori, zaista spasa nema.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.