PREGLED NEDELJE portala BORBA: Sve palo u sijenku pucanja PES-a, pali Grandovci a Do Kvon ne zna đe će!

0

Portal BORBA i ove nedjelje donosi pregled najvažnijih vijesti koje su obilježile sedmicu za nama.

U ovom pregledu ćete čitati o ostavci predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića u njegovoj političkoj partiji, te izbacivanju ministra pravde Andreja Milovića iz ovog Pokreta. Takođe će biti riječi i o padu tzv. Grandovaca, i izručenju korejskog kriminalca Do Kvona SAD-u umjesto Južnoj Koreji koja ga je prva tražila.

Drugi se čitaju, BORBI se vjeruje!

Od paf paf do puf puf: Puče PES

Pokret Evropa sad nije dočekao ni godinu dana svog postojanja a već se raspao. Sve je počelo jučerašnjim podnošenjem ostavke na sve pozicije u partiji Jakova Milatovića a nastavilo se i danas kada su raspušteni opštinski odbori u Podgorici i Baru ali i gdje je iz PES-a isključen ministar pravde Andrej Milović.

Ono što se svakako sada očekuje, kako od premijera Milojka Spajića tako i od predsjednika Jakova Milatoviać da od ostatka ove „najjače“ političke partije počinju da skupljaju svoje djeliće i da nastave sa daljim frakcionisanjem. Ipak, važno je napomenuti da će velikom Pokretu Evropa sad izborni rezultat koji su ostvarili 2023. godine biti najveći koji će ikada ostvariti.

S tim u vezi, tako je kada se od populističkih obećanja i njihovog neispunjenja „sklepa“ stranka od bivših glasača Demokratske partije socijalsita, različitih ideologija. Nikako drugačije nije moglo da prođe nešto što se formira na prikrivanju istine i tajnih unutarstranačkih sukoba.

Svakako, građanima će biti interesantno da gledaju razvoj događaja unutar Pokreta i na koliko će se djelova frakcionisati partija Zdravkove „političke djece“.

FOTO: Vlada

 

Pali Grandovci: Prvi jači udar na duvansku mafiju u Crnoj Gori

U toku nedjelje desila se još jedna itekako važna stvar. SDT je udarilo na jednog od ključnih (navodno) igrača duvanske mafije u Crnoj Gori, jednog od vlasnika Bemax-a, Aleksandra Aca Mijajlovića.

On je uhapšen zajedno sa još desetak lica među kojima ima i službenika Ministarstva unutrašnjih poslova.

„Na osnovu višemjesečnog koordinisanog djelovanja Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalnog policijskog odjeljenja i Agencije Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona – EUROPOL, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva službenici Specijalnog policijskog odjeljenja, uz asistenciju službenika Sektora za borbu protiv kriminala, su lišili slobode A.M., G.V., D.J., D.B., M.M. i R.R., zbog osnova sumnje da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo krijumčarenje“, saopštio je specijalni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

 

Što ćemo sa Do Kvonom?

Južnokrejski državljanin Hjeong Do Kvon biće izručen Sjedinjenim Američkim Državama koje ga terete za kriminalno udruživane i druga krivičnih djela, odlučio je Viši sud u Podgorici.

Odluka nije pravosnažna i advokati Do Kvona imaju pravo žalbe.

Međutim, kako je naš portal prenio, odluka o izručenju ipak nije bila validna, kao što je ministar pravde kazao, jer je Južna Koreja bila ta koja je prva dostavila zahtjev da se ovaj južnokorejski kriminalac izruči njima.

Ovu informaciju potvrdio je i bivši ministar pravde Marko Kovač koji je kazao da je istina da je Južna Koreja prva tražila tu informaciju.

„U odnosu na pitanja koja ste postavili, bez namjere da na bilo koji način utičem na odluku suda u ovom predmetu, ali svjestan značaja samog postupka, svih okolnosti koje ga okružuju, kao i činjenice da je postupak dominantno trajao u toku mog mandata, ukazujem da je Ministarstvo pravde Republike Koreje prvo dostavilo molbu za izručenje u postupku ekstradicije državljanina Republike Koreje Do Kvona“, rekao je Kovač Vijestima.

Kako je naš portal pisao ministar Milović je dostavio informaciju da je prvo SAD tražila izručenje. Međutim, u spisima predmeta postoji dokaz da je Južna Koreja nekoliko dana prije SAD dostavila zahtjev za izručenje.

“Primili smo odluku Višeg suda u Podgorici o izručenju našeg klijenta Sjedinjenim Američkim Državama. Odluka je nezakonita, kao i prethodne dvije koje je ukinuo Apelacioni sud Crne Gore. Nije nam poznato da bilo gdje u svijetu Ministar pravde može podučavati sud kako se primjenjuje Zakon i kakvu odluku treba da donese, kao što je to slučaj kod nas u Crnoj Gori. Takođe, prilikom donošenja ovakve odluke, sud nije provjeravao tačnost činjenica koje mu je dostavio Ministar pravde, iako u spisima predmeta ima dokaze da se radi o lažnim podacima. O tome ćemo se detaljno izjasniti u žalbi na odluku o izručenju. Ubijeđeni smo da ovakva nezakonita odluka ne može opstati pred Apelacionim sudom, kao ni prethodne dvije nezakonite odluke, kazali su branioci Do Kwona, advokati Goran Rodić i Marija Radulović.

FOTO: Do Kvon
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.