Mladen Mikijelj

PREGLED NEDELJE portala BORBA: Hoće li Crna Gora glasati za Rezoluciju o Srebrenici, povratak Duška Kneževića, Srbija dobila novu Vladu a pleme Kuči premijera, rat „kometa“ i Karleuše!

0

Portal Borba vam i ove nedjelje donosi pregled najvažnijih vijesti koje su obilježila sedmicu za nama.

U ovom pregledu čitaćete o Rezoluciji o Srebrenici vol.2 i pitanju koliko će to uticati na stabilnost Vlade Crne Gore, o povratku Duška Kneževića i potencijalnom dolasku Plave Torbe, kao i o izboru Vlade Republike Srbije Miloša Vučevića i toga da je srpsko pleme Kuči u Crnoj Gori dobilo čovjeka na čelu Srbije!

Drugi se čitaju BORBI se vjeruje!

Pada li Vlada zbog Srebrenice?

Nisu prošle ni tri godine od izglasavanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici od strane Skupštine Crne Gore, koja je usvojena glasovima poslanika koji su podržavali blaženopočivšu Vladu Zdravka Krivokapića, a pitanje Srebrenice je ponovo na stolu.

Konkretno, Vladu Crne Gore sada Ujedinjene nacije pitaju, zajedno sa sponzorima Rezolucije, Njemačkom i Ruandom, koje su inače sprovodile najzloglasnije zločine u prethodnom vijeku, hoće li podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Ni manje ni više nego je Vlada Milojka Spajića danas priložila amandmane kojim žele da makar malo ublaže Rezoluciju tvrdeći da se genocidnost pripisuje individuama a ne narodu, kao i da potvrđuju nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u svim odredbama, misleći na Dejtonski sporazum kojim se, makar kako tvrde iz Vlade, dodatno afirmiše postojanje Republike Srpske.

Sve ovo dolazi nakon što je početkom nedjelje njemački stručnjak za Zapadni Balkan i proširenje NATO, Milan Nič rekao da će Crna Gora glasati za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici ali da je neće kosponzorisati. Jake osude stigle su od strane političkih predstavnika srpskog naroda, konkretno NSD-a, DNP-a i SNP-a koji su kazali kako Spajić nema njihovu podršku da glasa za ovu Rezoluciju.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić kazao je da bi glasanjem za rezoluciju Ujedinjenih nacija o Srebrenici Crna Gora okrivila cijeli srpski narod.

On je na Iksu naveo da nije čuo da je premijer Milojko Spajić saopštio da će Crna Gora podržati Rezoluciju UN o Srebrenici.

„Istina je da je to saopštio njegov sagovornik iz Berlina, ali ono što mene i cijelu javnost Crne Gore interesuje jeste šta o tome misli premijer Spajić. Znam da mu nije lako. Velike sile pritiskaju male zemlje, a one po nepisanim pravilima geopolitike moraju da „slušaju“. Nažalost, to je današnji „pravedni“ međunarodni poredak. Da stvar bude teža, on se ne suočava samo sa pritiskom spolja, već i iznutra. Čak smo imali i reakciju predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića koji konstatuje da Crna Gora „ima svoje stavove“ o ovom pitanju, pretpostavljam, da želi da podsjeti na ranije usvojenu Deklaraciju u Skupštini Crne Gore. Od tada pa do izbora Predsjednika Crne Gore mnogo toga se desilo, a ne smije se zaboraviti da je srpski narod odlučio upravo te izbore“, naveo je Mandić.

FOTO: Mandić i Knežević

 

I predsjednik DNP-a Milan Knežević saopštio je da Spajić nema podršku za glasanje o Rezoluciji u UN-u.

„Rizikujući da mi se naljuti gospodin Nič i ostali Ničhauzeni, moram ga obavijestiti da Milojko Spajić nema moju podršku da Crna Gora glasa za Rezoluciju o Srebrenici, i to sam mu rekao iste noći kad je tviterisao moj imenjak i ekspert Nič. A da sam kojim slučajem na njegovom mjestu glasao bih protiv, i to zna čitava Crna Gora. Ali nisam na njegovom mjestu, jer je značajan broj Srba glasao Milojka Spajića, pošto po njihovim mjerilima i standardima nikad neću biti dovoljno Srbin da bi me oni udostojili svoje podrške. No, bez obzira na sve, u ime onih Srba i Crnogoraca koji su me glasali, znam šta neću. “Neću da budem Švabo, kad ne mogu biti Prle niti Tihi.” Ovako su nekad Zabranjeno pušenje i Nele Karajlić pjevali ne želeći da glume Švabe u dotiranom filmu“, napisao je Knežević.

I iz SNP-a su kazali da Crna Gora ne treba da podrži Rezoluciju u UN-u. Potpredsjednik Vlade Dragoslav Šćekić saopštio je da Socijalistička narodna partija, čiji je on potpredsjednik, smatra da ne bi bilo dobro da Crna Gora u Ujedinjenim nacijama podrži rezoluciju o Srebrenici jer to može dodatno podići tenzije u čitavom regionu, pa i u Crnoj Gori.

On je u izjavi za „Dan“ kazao da će predsjednik SNP-a Vladimir Joković i on glasati protiv ako platforma o glasanju u Ujedinjenim nacijama bude na dnevnom redu Vlade.

– Socijalistička narodna partija ima svoj stav, koji smo već iznijeli u parlamentu prije tri godine, kada je bilo govora o sličnoj temi. Naš stav je jasan. Mi smo protiv svih zločina i za to da se osude svi zločini, bez obzira sa koje strane dolaze. Ipak, ne možemo dozvoliti da se bilo koji narod naziva genocidnim i da se na taj način stigmatizuje, odnosno da od jednog naroda generalno pravimo neku nepoželjnu sliku u svijetu – ističe Šćekić.

Stigao Duško, a je li i Plava Torba?

Odbjegli biznismen i jedan od bivših glavnih saradnika, a onda arhineprijatelj Mila Đukanovića, Duško Knežević izručen je iz Londona Crnoj Gori.

Knežević, koji je nekada važio za jednog od glavnih saradnika i finansijera DPS-a se u drugoj polovini prošle dekade oštro sukobio sa tom partijom kao i sa njenim doskorašnjim predsjednikom Milom Đukanovićem nakon čega se upustio u avanturu političke diskreditacije i rušenja režima DPS-a.

Od Prvog miliona, pa preko Prve banke, afere Koverta, najavljene Plave torbe, kastodi računa, ničije kuće i Pireusa, brojne su bile afere koje je Knežević pokrenuo a SDT na čelu sa Milivojem Katnićem, promptno odbacio. Tako je Knežević od 2019. godine u Londonu tvrdeći da se ne vraća u Crnu Goru sve dok su Milo Đukanović i Milivoje Katnić na bilo kakvim pozicijama odlučivanja.

Imavši u vidu da je prije par nedjelja uhapšen upravo Milivoje Katnić, a da samo par nedjelja nakon toga Duško Knežević dolazi u Crnu Goru, možemo očekivati da će naredne nedjelje biti itekako zanimljive.

Optuženi biznismen Duško Knežević kazao je za Vijesti da u Crnu Goru stiže sa plavom torbom i da mnogima nije prijatno što dolazi.

Poručio je i da je pristao na izručenje prije nego je iskoristio sve pravne mehanizme, jer ne želi da dozvoli da mu se I dalje pljačka imovina.

„Pristao sam da se vratim u Crnu Goru posle odluka suda da budem izručen. Proceduralno nismo koristili mogućnosti koje smo imali, jer se vrši pljačka moje imovine u Crnoj Gori i htio sam da dodjem da to zaustavim, ali i da dokažem svoju nevinost, jer svi ljudi koji su me optuživali sada su već u zatvoru“, kazao je on.

Upitan kome odgovara, a kome ne to što sada dolazi, odgovorio je:

“Dolazim s plavom torbom, ali mi ide sa teget kombinacijom. Dostini nije prijatno što dolazim… Izdržaću, izdržao sam i gore“, kazao je Knežević, dodajući da je u vojnoj bazi u Londonu, gdje će crnogorska policija i doći za njega.

FOTO: Knežević i Đukanović

 

Srbija dobila novu Vladu, Vučević premijer

2. maja, Srbija je dobila novu Vladu na čelu sa predsjednikom SNS-a Milošem Vučevićem.

Vučević inače vuče porijeklo iz srpskog sela Kuči, nadomak Podgorice, konkretno iz sela Bezjovo.

Za Vučevićevu vladu je glasalo 152 poslanika.

Vladu Srbije, kako je predložio mandatar Miloš Vučević, čine:

Siniša Mali prvi potpredsjednik vlade i ministar finansija, Ivica Dačić potpredsjednik vlade i ministar unutrašnjih poslova, Irena Vujović potpredsjednik vlade i ministar zaštite životne sredine, Aleksandar Vulin potpredsjednik vlade, Andrijana Mesarević ministar privrede, Tomisilav Momirović, ministar unutrašnje i spojne trgovine, Aleksandar Martinović ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Jelena Žarić Kovačević ministarka državne uprave.

Goran Vesić ostao je ministar građevinarstva i infrastrukture, Dubravka Đedović Handanović ministar rudarstva i energetike, Maja Popović ministar pravde. Tomislav Žigmanov je ministar za ljudska prava, Bratislav Gašić ministar odbrane, Tanja Miščević ministarka za evrointegracije, Marko Đurić ministar spoljnih poslova, Zlatibor Lončar ministar zdravlja, Nemanja Starović ministar za rad i zapošljavnje, Zoran Gajić ministar sporta, Milan Krkobabić ministar za brigu o selu, Milica Đurđević Stamenkovski ministarka za brigu o porodici i demografiji, Nikola Selaković ministar kultrure, Jelena Begović ministarka nauke, Husein Memić ministar turizma i omladine, Dejan Ristić ministar informisanja, Darko Glišić ministar za javna ulaganja, dok će Novica Tončev, Đorđe Milićević, Nenad Popović, Usame Zukorlić i Tatjana Macura biti ministri bez porfelja.

FOTO: Skupština Srbije

 

Instagram tuča „kometa“ i Jelene Karleuše: Spade li vječna Crna Gora na to da je brani samo hotel i građevinska firma?

Hotel Podgorica otkazao je koncert Jelene Karleuše, koji je bio najavljen za 9. maj, zbog, kako su naveli, nedopustivog načina kojim se vrijeđa država Crna Gora i njeni građani.

“Menadžment Hotela Podgorica nema namjeru da se miješa u aktuelnu političku situaciju i da na bilo koji način politizuje događaje u našem hotelu. Ipak, dužni smo kao odgovorni građani ove zemlje da uskratimo gostoprimstvo onima koji svojim izjava nastoje poniziti građane Crne Gore i blatiti slavnu tradiciju naše države”, navode iz hotela.

Sve ovo propraćeno je uz oduševljenje crnogorske „tviteraške“ zajednice koji su sa podignutom pesnicom u vazduh i rukom na srcu zapojali svijetlu majsku zoru predstavljajući ovo kao jednu veliku crnogorsku pobjedu. S tim u vezi, stvara se slika kao da je Jelena Karleuša ključan problem u Crnoj Gori a da je Hotel Podgorica evidentno poslednja linija odbrane od agresorske srpske čizme koja želi da poklopi našu vječnu domovinu.

Samim tim se postavlja i pitanje kakva je to država kojoj je jedna estradna pjevačica najveći problem a da su Instagram storiji ti koji će narušiti multietnički sklad kroz posrbljavanje i asimilaciju. Očito je da hotel Podgorica, poznat i kao utočište DPS-ovaca i domobranitelja postao baza iz koje se sa SKY aplikacije vedri i oblači nad Crnom Gorom. Shodno tome, znajući kakva se kriminalna fela u pomenutom i okuplja, čudi zašto nikada nisu organizovali koncert svog ideologa, Marka Perkovića i Tompsona, gdje bi uz Bojnu Čavoglave vitlali Srbosjecima maštajući da su se rodili 1940-ih godina kako bi participirali u holokaustu Nezavisne Države Hrvatske.

FOTO: Karleuša

 

Nakon čitavog ovog instagram skandala, oglasila se i Karleuša koja je uputila izvinjenje što je Crnogorce i Srbe nazvala braćom.

– Povodom mojih, kako kažu “teških i uvredljivih riječi” koje su okarakterisane kao govor mržnje prema Crnogorcima ja se duboko izvinjavam. Izvinjavam se svakome koga je duboko uvrijedilo to što sam Crnogorce nazvala braćom. Posle svih prijetnji juče shvatila sam da vas je to pogodilo i da sam pogriješila. Evo, kako mogu da ispravim nismo braća – navela je ona.

Povodom njenih riječi da je svakom Crnogorcu djed Srbin, a koje su dovele do masovne histerije i, kako kaže, napada na nju, Karleuša se, dodaje, duboko izvinja.

– Došlo je do nesporazuma. Poznajem puno Crnogoraca i oni koji su mi rekli tu pogrešnu informaciju da su im djedovi Srbi. Očigledno mi nijesu rekli istinu i ja se duboko izvinjavam. Djed vam nije Srbin. Povodom moje izjave da Crna Gora glasa protiv Srbije, duboko se izvinjavam, ne glasa. Povodom mojih riječi da je Njegoš bio Srbin, jer sam to pročitala kao njegovu izjavu u Gorskom vijencu, takođe se duboko izvinjavam. Nijesam dobro vidjela – dodaje.

Povodom riječi da desetine hiljada Crnogoraca nesmetano radi i živi u Srbiji, takođe se, kako dodaje, izvinjava.

– Nijesam dobro vidjela, ne žive. Povodom najave da će me, ako dođem u Crnu Goru, napasti militantna organizacija ljudi koji sebe nazivaju komete (ako se ne varam), ja se i njima duboko izvinjavam. Drage komete, imam 63 kilograma i nijesam imala namjeru da ugrozim suverenitet i integitet Crne Gore. Slobodno dođite na moj nastup da vidite da nijesam naoružana i profesionalno radim svoj posao. Nema razloga za strah i odbranu Crne Gore. Povodom izjave vlasnika Elmaga (izvjesnog Orhana) da neće puštati moje pjesme, i njmu se izvinjavam. Nije mu djed bio Srbin, ali pradeda jeste – zaključuje ona.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.