Predsjednik Meksika od Trampa tražio pomilovanje za Asanža, ponudio i azil

0

Predsjednik Meksika Andres Manuel Lopes Obrador izjavio je danas da je od bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa prošle godine, prije nego što je napustio Bijelu kuću, tražio pomilovanje za osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža i ponovio ponudu za azil. Američke vlasti optužuju Asanža (50), rođenog u Australiji, po 18 tačaka u vezi sa time što je Vikiliks objavio ogromne količine povjerljivih američkih vojnih dokumenata i diplomatskih depeša.

Lopes Obrador je rekao da je tražio pomilovanje za Asanža u pismu koje je uputio Trampu dok je bio predsjednik SAD, ali je naveo da Meksiko nije dobio odgovor na pismo, prenosi Tanjug.

„To bi bio znak solidarnosti, bratstva, da mu se dozvoli azil u zemlji u kojoj Asanž odluči da živi, uključujući i Meksiko“, rekao je Lopes Obrador.

Kako je naveo, ukoliko bi dobio azil u Meksiku, Asanž ne bi mogao da se miješa u poslove drugih zemalja i ne bi predstavljao nikakvu prijetnju, prenosi Rojters.

Viši sud u Londonu poništio je u decembru odluku nižeg suda da Asanža ne treba predati američkom pravosuđu i time otvorio put za njegovo izručenje SAD.

Američke vlasti optužuju Asanža (50), rođenog u Australiji, po 18 tačaka u vezi sa time što je Vikiliks objavio ogromne količine povjerljivih američkih vojnih dokumenata i diplomatskih depeša čime su, kako navode, bili ugroženi životi nekih ljudi koji su pomagali SAD u ratnim zonama.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.