Predsjednik Litvanije na izborima dobio novi mandat

0

Predsjednik Litvanije Gitanas Nauseda obezbijedio je drugi petogodišnji mandat na čelu zemlje ubjedljivom pobedom na predsjedničkim izborima nad premijerkom Ingridom Šimonite.

Preliminarni podaci Centralne izborne komisije Litvanije pokazuju da je Nauseda osvojio 74,5 odsto glasova, a Šimonite 24,1 odsto.

Šezdesetogodišnji Nauseda je umjereni konzervativac i snažno podržava Ukrajinu, što je pozicija većina litvanskog političkog spektra.

Tokom njegovog prvog mandata, Litvanija je takođe dala utočište mnogima koji su pobjegli od represije u susjednoj Bjelorusiji i Rusiji.

“Nezavisnost i sloboda Litvanije su poput krhke posude koju moramo da njegujemo, zaštitimo i spriječimo da pukne”, rekao je Nauseda u nedjelju uveče pošto su prebrojani glasački listići.

Govoreći o saveznicima baltičke zemlje SAD, Njemačkoj, Poljskoj, između ostalih, on je dodao da “imamo veoma sličan stav o fundamentalnim pitanjima, kao što su podrška Ukrajini, odnos prema ruskoj prijetnji”.

Nauseda je kao bivši bankar ušao u politiku uspješnom kampanjom za predsjedničke izbore 2019.

Novi izbori su održani u vrijeme kada ruski dobici u Ukrajini povećavaju strahove u vezi s namjerama Moskve, posebno u strateški važnom baltičkom regionu.

Litvanija se nalazi sjeverno od Poljske i južno od dvije druge baltičke zemlje, Letonije i Estonije. Razdvaja Bjelorusiju, saveznicu Rusije, od Kalinjingrada, snažno militarizovane ruske eksklave na Baltičkom moru.

Glavni zadaci predsjednika u političkom sistemu Litvanije, koja je članice NATO-a, obuhvataju nadgledanje spoljne i odbrambene politike, zajedno s funkcijom vrhovnog komandanta oružanih snaga.

S obzirom na to da je Litvanija strateški locirana na istočnom krilu NATO-a, predsjedavanje tom relativno malom zemljom ima dodatnu važnost kako rastu tenzije između Rusije i Zapada zbog rata u Ukrajini.

Prije nego što su glasovi prebrojani u nedjelju uveče, Šimonite je priznala poraz i čestitala rivalu.

I Nauseda koji se kandidovao kao nezavisni kandidat, i Šimonite koja je postala premijerka 2020. godine, izrazile su podršku Ukrajini. Njih dvoje su se takođe nadmetali u drugom krugu predsjedničkih izbora 2019. godine, kada je Nauseda pobijedio sa 66 odsto osvojenih glasova.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.