Predsjednica Sjeverne Makedonije potpisala ukaz kojim se povećava broj ministarstava

0

Predsjednica Sjeverne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova potpisala je ukaz o proglašenju zakona kojim se broj minisarstava u vladi povećava sa dosadašnjih 16 na 20.

„Potpisala sam ukaz za proglašenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i radu organa državne uprave, koji je u Sobranju izglasan sa 88 glasova ‘za’“, napisala je predsjednica Sjeverne Makdonije na Fejsbuku.

Istakla je da je u pitanju zakon koji se donosi dvotrećinskom većinom i da je „predsjednik dužan da potpiše, odnosno na koji nema pravo veta“.

Siljanovska je ocjenila da je taj zakon reformski jer će se, kako je napisala, poništiti paralelnost nadležnosti mnogih ministarstava, čime će se obezbjediti funkcionalnost i odgovornost.

Reorganizacija Vlade Sjeverne Makedonije, koja podrazumava prekomponovanje postojećih i uvođenje novih ministrstava, bilo je jedno od predizbornih obećanja VMRO DPMNE, stranke koja je ubjedljivo pobjedila na parlamentarnim izborima 8. maja.

Izmjene zakona Sobranju je predložio lider te partije i madatar za sastav vlade Sjeverne Makedonije Hristijan Mickoski, a izglasan je potrebnom dvotrećinskom većinom u noći između petka i subote, po hitnom postupku.

Za su glasale stranke novoformirane parlamnetarne većine u kojoj su sa VMRO DPMNE, albanska koalicija „Vredi“ i pokret „Znam – Za našu Makedoniju“, uz pomoć poslanika albanske koalicije okupljenje oko Demokratske unije za integraciju (DUI), koji su obezbjedili dvotrećinsku većinu.

Parlamentarna većina koju predvodi VMRO DPMNE ima 78 poslanika u Sobranju Sjeverne Makedonije sa 120 mjesta.

Lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je mandat za sastav nove vlade Sjeverne Makedonije dobio u četvrtak, 6. juna i ima rok od 20 dana da predloži program i sastav kabineta.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.