Predsjednica Sjeverne Makedonije burno reagovala: Nisam konsultovana oko glasanja u UN o Srebrenici

0

Predsjednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova izjavila je danas da nije bila konsultovana o glasanju za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

Ona je navela da je ambasador Sjeverne Makedonije u UN Ljubomir Frčkovski o glasanju za tu rezoluciju trebalo da se konsultuje i sa njom, a ne samo sa ministrom spoljnih poslova Bujarom Osmanijem.

– U međunarodnoj politici postoji podijeljena nadležnost između ministra spoljnih poslova i predsjednika države. Prilikom glasanja u UN trebalo je ambasador UN da se konsultuje sa mnom, a ne samo sa ministrom spoljnih poslova. To je logičan metod u međunarodnim odnosima, istakla je Siljanovska Davkova, prenosi makedonski portal Plus info.

Za usvajanje rezolucije o Srebrenici, glasali su predstavnici 84 zemlje, uključujući i Sjevernu Makedoniju, dok je 19 zemalja bilo protiv, a 68 uzdržanih.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razočaran je kako je Makedonija glasala, jer je, kako je rekao, mnogo uložio u unapređenje odnosa sa Makedoncima, navodi makedonski portal.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.