Mladen Mikijelj

Predavanje dr Rastislava Stojsavljevića – „Bitka za Midvej“

0

Predavanje dr Rastislava Stojsavljevića na temu „Bitka za Midvej” (13. 5. 2024) možete pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Bitka za Midvej predstavlja prekretnicu Drugog svjetskog rata na Pacifiku u ratu između Japanaca i Amerikanaca. Ona je samo jedna u nizu bitaka, krenuvši od Perl Harbora iz decembra 1941. pa sve do kapitulacije Japana početkom decembra 1945. godine. Bitka za Midvej, naglašava dr Stojsavljević, predstavlja prekretnicu time što je zaustavila nadiranje Japana u centralnom Pacifiku i, između ostalog, dala zamah za naredne bitke koje će uslijediti u Koralnom moru, Gvadalkanalu i Solomonskim ostrvima, ali i spriječila da Japanci okupiraju Australiju.

Japanska flota „Izlazećeg sunca” je zaustavljena početkom juna 1942. i oni od tada iz ofanzivnih dejstava prelaze u defanzivna. U avgustu 1945. godine uslijediće upotreba nuklearnog naoružanja, što će dovesti do završetka Drugog svjetskog rata.

Značaj Bitke za Midvej ogleda se u tome što se prvi put nisu direktno sukobljavali nosači aviona, krstarice i bojni brodovi, već samo avioni sa jedne i sa druge strane, tako da ne samo da je prekretnica rata američke pobjede već je prekretnica drugačijeg načina pomorskog ratovanja, zaključuje dr Rastislav Stojsavljević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.