Povećava se rizik od širenja epidemije u Evropi: Drastično skače broj tigrastih komaraca koji izazivaju denga groznicu

0

Komarci su postali sve veća prijetnja u Evropi u posljednje dvije decenije.Broj azijskih tigrastih komaraca koji izazivaju denga groznicu povećan je u 13 zemalja EU, uključujući Francusku, Španiju i Grčku, što je dovelo i do povećanja oboljelih od te bolesti, saopštio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

ECDC navodi da klimatske promjene stvaraju povoljne uslove za širenje tigrastog komaraca što dovodi do povećanja broja slučajeva oboljelih od denga groznice.

ECDC je upozorio da će međunarodna putovanja dodatno povećati rizik od širenja epidemije u Evropi, prenio je BBC.

Komarci su postali sve veća prijetnja u Evropi u posljednje dvije decenije.

Koje bolesti šire tigrasti komarci

Azijski tigrasti komarac (aedes albopictus), koji se smatra najinvanzivnijom vrstom komaraca na svijetu, sada se širi po Evropi iz svoje južnoevropske baze.

Tigrasti komarac otkriven je u Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, na Malti, u Portugaliji, Rumuniji, Sloveniji i Španiji, navodi ECDC.

Takođe je zabiljeležen u Belgiji, na Kipru, u Češkoj, Holandiji i Slovačkoj u manjem broju. Tigrasti komarci šire bolesti kao što su denga groznica i zika virus koji su donedavno bili obično prisutni samo u djelovima Afrike, Azije i Amerike.

Zabrinjavajuć potencijal širenja

Još jedna vrsta komarca, aedes aegypti, koji prenosi žutu groznicu, kao i druge bolesti, nastanio se na Kipru.

Stručnjaci navode da je njegov potencijal za širenje na druge djelove Evrope “zabrinjavajući”.

Denga groznica počinje simptomima sličnim gripu, ali može postati ozbiljna i, u nekim slučajevima, fatalna.

Masovne epidemije su u porastu posljednjih godina, a prošle godine je zabiljeleženo osam slučajeva višestrukih infekcija u Francuskoj, četiri u Italiji i dva u Španiji.

Virus Zapadnog Nila

Virus Zapadnog Nila, koji takođe prenose komarci, sada je prisutan u više evropskih regiona nego ikada ranije.

Prijavljeno je da je jedna osoba zaražena tim virusom u južnoj Španiji početkom marta.

Denga groznica je endemična u više od 100 zemalja širom svijeta, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), sa više od šest miliona slučajeva i 7.000 smrtnih slučajeva prijavljenih prošle godine.

Najveći broj slučajeva javlja se u Bangladešu, Maleziji, na Tajlandu i u Vijetnamu.

Malarija je najsmrtonosnija bolest na planeti koju prenose komarci, a prenose je ženke komaraca anopheles koji su takođe pronađeni u Evropi.

Postoji zabrinutost da bi slučajevi malarije takođe mogli da budu u porastu u Evropi u budućnosti, ukoliko budu povoljni uslovi za širenje komaraca.

( 24sedam)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.