Potvrđena saznanja Kneževića: I bivša specijalna tužiteljka Stojanka Radović raportirala Medenici

0

Kao što je i, gostujući u četvrtak u emisiji „Načisto“, najavio lider Demokratske narodne partije (DNP), Milan Knežević, nova zvijezda SKY-a je penzionisana specijalna državna tužiteljka, Stojanka Radović, koja je lidera nekadašnjeg DF-a, bez skidanja imuniteta, poslala dva mjeseca u Spuž, jer je bila nezadovoljna njegovim svjedočkim iskazom.

Naime, kako pišu „Vijesti”, iako bi morale biti dvije strane u postupku, penzionisana specijalna državna tužiteljka Stojanka Radović obavještavala je nekadašnju predsjednicu Vrhovnog suda, Vesnu Medenicu, o stanju u predmetima, te koji tužilac postupa po prijavama za koje se sutkinja interesovala, tražila od nje preporuku za prevodice u predmetima, žalila joj se da advokati iznose “ružne” navode za sudije…

„To proizilazi iz njihove međusobne prepiske, pronađene u telefonu nekadašnje prve žene crnogorskog pravosuđa, koji je oduzet nakon što je Medenica uhapšena zbog sumnje da je zloupotrijebila službeni položaj i bila dio kriminalne grupe koju je formirao njen sin Miloš Medenica”, pišu „Vijesti”.

Medenica se, takođe, interesovala da li je Univerzitet podnio krivičnu prijavu, a o čemu je Radović i izvijestila.

„U pisarnici Specijalnog tužilaštva nema prijave Univerziteta. Iz Višeg i Osnovnog zvaće me. Prijava je podnijeta 23. 12. 2019. god. Osnovnom državnom tužilaštvu PG. Nosi br Kt 1712/ 19 i zadužen je tužilac Nikola Boričić”, piše Radović 25. decembra te godine, na čemu joj se Medenica, otkrivaju “Vijesti”, zahvaljuje.

Nakon te poruke Medenica se interesuje i da li je “procjenitelj dostavio nalaz”. Na taj upit dobija odgovor da, iako već mjesec obećava da će to učiniti, nije.

„Radović je i prije toga, početkom te godine, sa Medenicom pričala o predmetima, a tražila je od nje i savjet kog prevodioca da angažuje u “istrazi protiv Kneževića”, navodi se u tekstu ovog medija.

Radović se sa Medenicom konsultovala i o montiranom procesu protiv Milana Kneževića

Specijalna tužiteljka Radović, naime, u februaru te godine šalje: „Za prevođenje na engleski naredbi za istragu protiv Kneževića da pozovem nekoga koga ti predložiš. Zauzeti su ovi već angažovani”.

U transkriptima, ipak, nema podataka da joj je sutkinja porukom odgovorila na taj upit.

„Tokom 2019. godine Radović je podigla optužnicu protiv direktora ‘Atlas banke’ Duška Kneževića i bivšeg izvršnog direktora te banke, Đorđa Đurđića, zbog sumnje da su nezakonito izdali garancije na iznos od 12,5 miliona. Ta optužnica tereti ih da su nezakonito izdavali i odobravali garancije kompaniji ‘Kaspia property holdings’, podsjećaju „Vijesti”.

Tužiteljka Radović je Medenici pisala i o predmetu Morinj, 13. marta 2019. Godine, gdje joj govori joj i da je advokat Rodić (Goran prim. aut.) u žalbi „iznio ružne navode za sudije”.

„Evo br.rješenja Vrhovnog suda Kž-s II 11/14 od 8. 4. 2015. g. u predmetu ‘Morinj’. Ja sam uradila rješenje Ktz br 70/14 od 9. 12. 2014. g. kojim je odbačen predlog advokata Rodića za podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti. Prethodno sam potpisala optužnicu što nije razlog za izuzeće po čl. 43 st. 2. ZKP-a, a ni advokat nije tražio izuzeće u žalbi po kojoj je Vrhovni sud donio predmetno rješenje. Inače je i u predlogu i u žalbi iznio ružne navode za sudije Apelacionog i Viseg suda koji su postupali u prvostepenom i drugostepenom postupku”, žali se Radović predsjednici Vrhovnog suda, stoji u transkriptima do kojih su došle „Vijesti“.

Dio poruka koje je Medenica razmijenila sa tužiteljkom Radović nalazi se i u optužnici podnijetoj protiv Medenice i kriminalne grupe koju je, prema tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva, formirao njen sin Miloš..

„Vidi mi Kokaprodukt i Carine. Sudovi su završili i Carine su uspjele u sporu. Vještak i pored toga traži neke ugovore za kupovinu farme. Praštaj”, šalje Medenica 27. februara 2019. godine specijalnoj državnoj tužiteljki. Sa broja, koji Radović i danas koristi, odgovoreno joj je: „Važi koji je vještak”. Nakon što Medenica odgovori da je vještak Šušić, tužiteljka joj odgovara: „Ujutro ću potražiti predmet pa ti se javljam”, na što dobija odgovor – OK”.

Radović joj je i narednog dana poslala poruku: „Sjutra ću vidjeti, danas nisam uspjela”, i ponovo dobija isti odgovor, kratko: „OK“.

Sjutradan, odnosno 1. marta, Radović, pred kraj radnog vremena, Medenici šalje poruku: „Kad budeš slobodna da dođem”, na što je sutkinja obavještava da je sa predsjednikom Evropskog suda i dogovaraju sastanak za ponedjeljak 4. marta. To se i dešava tog dana oko 10 sati.

Bivša specijalna tužiteljka Radović: Uvijek sam postupala zakonito

Na sve ove okolnosti bivša specijalna tužiteljka Stojanka Radović „Vijestima“ je kazala da je uvijek postupala zakonito, „a nikada sa ciljem da bilo kome omogući neosnovane olakšice, niti nametna otežavajuće okolnosti“.

„I da nikada nijesam postupala sa ciljem da bilo kom omogućim neosnovane olakšice, niti da nametnem otežavajuće okolnosti. Poznato je da se u krivičnom postupku optužnice i potvrđuju i odbacuju. Takođe je poznato da se okrivljeni i osuđuju i oslobađaju. Međutim, ja u odgovoru na vaše novinarsko pitanje nemam prostora da šire elaboriram svoj rad u tužilaštvu i za sada neću davati opširniji komentar u vezi sa ovim pitanjem”, kazala je ona. U odgovoru, poslatom mailom, napisala je da bi sigurno trebalo mnogo prostora i vremena “za analizu bilo kojih privatnih prepiski i njihovom mogućem uticaju na donošenje određenih odluka…Te stoga smatram da se to ne može razriješiti niti kroz odgovor na novinarsko pitanje, niti kroz novinarski tekst. Najbolje je da se sa tim bave nadležni organi, pa je za očekivati da će se na kraju utvrditi istina. Zbog toga u ovom trenutku ne mogu dati komentar na prepiske koje pominjete”, izjavila je ona za „Vijesti“.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) su, odgovarajući na pitanja novinarke ovog medija o eventualnoj istrazi protiv nekadašnje specijalne tužiteljke, saopštili da je i ta prepiska dio ranije formiranog predmeta:

„Materijal do kojeg je Specijalno državno tužilaštvo došlo pretresanjem sadržaja mobilnog telefona optužene V.M., u dijelu koji ne predstavlja dokaz za potvrđenu optužnicu protiv nje, koristi kao dokaz u ranije i po službenoj dužnosti formiranom krivičnom predmetu, u kojem se, u izviđaju, utvrđuje postojanje osnova sumnje da li je neko, pa i službeno lice, učinilo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti”, objasnio je državni tužilac i portparol tog tužilaštva Vukas Radonjić.

Podsjećamo, prema Zakonu o državnom tužilaštvu poslovi ove grane pravosudnog sistema „ne smiju se vršiti ni pod čijim uticajem i niko ne smije da utiče na tužilaštvo u vršenju njegovih poslova“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.