Postupak protiv novinarke Nevenke Ćirović: Obrana tražila izuzeće generalnog direktora RTCG!

1

Advokati novinarke RTCG Nevenke Ćirović zatražili su danas izuzeće advokatice Radio Televizije Crne Gore Saše Vukotić, koja vodi postupak protiv nje, i generalnog direktora te medijske kuće Božidara Šundića.

Rasprava je odložena do daljneg, dok se ne odluči o izuzeću, o čemu će stranke u postupku biti obaviještene.

Kako je obrazložio advokat Vladan S. Bojić advokatska profesija je nespojiva sa sa ovakvom vrstom postupka u smislu vođenja istog,iako je Zakonom o radu predviđeno da generalni direktor može ovlastiti drugo lice za vođenje postupka.

“Advokat ne može biti surogat disciplinskog organa, jer to lice vodi postupak, a drugo, odnosno generalni direktor donosi odluku, pa bi se na taj način prekršilo načelo neposrednosti u postupku i bilo bi protivno svim procesnim propisima. Ovaj slučaj je presedan, jer je do sada u praksi advokat pružao pravnu pomoć disciplinskom organu prilikom vođenja postupka, a ne on da ga vodi”, kazao je Bojić.

On je istakao da izuzeće Šundića traži jer su autorke filma “Svjedok božje ljubavi” mogle da podnesu tužbu I u redovnom sudskom postupku ostvare zaštitu ukoliko sud utvrdi da su konkretne kritike prevazišle djelove koji su usmjereni na samo djelo, a ne na ličnost.

“U konkretnom slučaju Ćirović je kritikovala djelo, kao što se svako može kritikovati. Međutim, Šundić je stvar uzeo u svoje ruke I opredijelio se da lično kazni zaposlene i to zbog inicijativa trećih lica kako se izjasnio I navodnog ugleda RTCG. Iako je Ćirović insistirala na zaštiti i ugledu RTCG. Tražim da Savjet RTCG odluči o izuzeću Šundića, jer nije samo nije ušao samo u kršenje prezumpcije nevinosti, nego je postupak preuzeo da vodi sa nekom neobjašnjenom strašću I kršenjem mjera Nacionalnog koordinacionog tijela”, kazao je Bojić.

Advokat Velibor Marković je kazao da ovaj postupak predstavlja postupak utvrđivanja odgovornosti propisan odredbama čalana 147 Zakona o radu.

“Taj postupak predstavlja jednu vrstu kaznenog postupka, budući da prethodna odredba čalana 146. Zakona o radu propisuje mjere za povrede radnih obaveza. Odredbama Zakona o radu nije propisan institut zahtjeva za izuzeće, ali se principom pravne analogije koja se inače nikada ne propisuje Zakonom, primjenjuje odredba nekih od procesnih Zakona, a ovdje bi to bio Zakonik o krivičnom postupku. Razlozi za izuzeće temelje se na odredbi člana 38. tačka 6. ZKP-a, odnosno ako postoji sumnja u objektivnost i nepristrasnost, kazao je on.

Protiv Ćirovićeve i njenog kolege Zorana Lekovića disciplinski postupak je inicirala autorka filma Tanja Šuković, a glavna rasprava rasprava je odsložena već treći put zaredom.

Dokumentarni film “Svjedok božje ljubavi” emitovan je 18. februara na Prvom kanalu TVCG, a Ćirovićeva i Leković su na svojim fejsbuk profilima kritikovali taj film o mitropolitu Amfilohiju, navodeći da su prekršeni novinarski standardi i da je “zastiđe i profesionalna sramota”.

1 Comment
  1. crnoorac komentariše

    Trazim da se potpise poticija za gasenje rtcg. To je huskacka tv koja promovise ndh i ustasluk!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.