Poslije referenduma nije lako bilo stati na čelo Srba: Andrija Mandić dokazao da možemo svi da budemo bolji ljudi!

0

Piše: Predrag Petrović, politički analitičar

Nije bilo lako poslije referenduma 2006. godine stati na čelo Srba u Crnoj Gori, a jedini koji je imao ljudske i političke hrabrosti da to učini bio je Andrija Mandić.

Prvo je 2006. godine stao na čelu koalicije ,,Srpska lista”, da bi ujedinjenjem nekadašnje Srpske narodne stranke i Narodne socijalističke stranke Momira Bulatovića 24. januara 2009. godine osnovano Novu srpsku demokratiju (NSD), koju od tada, kroz buru vremena, više nego uspješno predvodi.

Biti Srbin i predvoditi političku stranku sa srpskim prefiksom u doba autokratske i kriminalne vlasti DPS-a i satelita, na čelu sa komunističkim vlastodržcem Milom Đukanovićem, bio je trnovit put, kojem ni najveći optimisti ne bi dali šansu na uspjeh.

Andrija Mandić se prihvatio ovoga teškoga ali časnoga zadatka i slobodno možemo reći, u susret sjutrašnjoj Skupštini i izboru stranačkih organa NSD, ostvario je uspjeh za respekt.

Dug je niz vizionarskih poteza Andrije Mandića, počev od 2012. godine i formiranja DF-a kao pokreta koji je imao misiju pomirenja Srba i Crnogoraca, potom 2013. godine odbijanja ulaska Srba i NSD u Vladu Mila Đukanovića, 2015. godine organizacija velikih protesta koju su, kasnije se ispostavilo, bili početak kraja bivšeg režima, golgote koju je zajedno sa Milanom Kneževićem i Mihailom Čađenovićem prošao od 2016. godine u namještenoj aferi državni udar, nalik ,,Bombaškoj aferi” iz 1907. godine.

No nije to sve, 27. decembar 2019. godine i njegov istorijski govor u Skupštini i poziv na otpor sramnom Zakona o slobodi vjeroispovijesti  je bio završni udarac bivšem režimu.

Danas, nakon više od četiri godine, jasno je da su litije počele poslije njegovog govora i dirljive rečenice, kada je pozvao građane da izađu na ulice sa ikonom u rukama i zapaljenom svijećom, naglasivši da će prva izaći njegova stara majka.
Od toga trenutka krenule su veličanstvene litije, potom istorijska pobjeda od tridesetog avgusta i redom sve velike izborne pobjede na lokalnom i državnom nivou.

Nije bilo lako ni od tridesetog avgusta pa nadalje ali konačnim ulaskom u Vladu NSD stvari će konačno biti postavljene na svoje mjesto.
Srbi u Crnoj Gori su u međuvremenu dobili mnogo, jer zahvaljujući politici Andrije Mnadića Srbi više nijesu građani drugoga reda već ravnopravno učestvuju u podjelu vlasti, ubrzo ćemo imati, poslije više decenija, da će ugledni Srbi iz CG biti i na ambasadorskim mjestima, narodna zastava trobojka ukrašava kabinet predsjednika Skupštine na čijem čelu je Srbin.

Andrija Manadić, kada je došlo vrijeme za to, pojačao je pomiriteljsku  politiku u Crnoj Gori i pružio je ruku svima, posebno manjinama, čak i onima koji su uz dirigentsku paliciu DPS-a uslovljavali svoj ulazak u Vladu sa izbacivanjim Srba iz nje.

Na ponos svih Srba sjutra će Andrija Mandić, izuzetan intelektualac, častan Srbin i stameni borac za mir i suživot, i veliki borac protiv kriminala i korupcije, biti reizabran na čelo NSD.

Čast je sjutra prisustvovati ovome velikom pobjedničkom skupu, jer on predstavlja kraj jedne teške etape za Srbe u Crnoj Gori, a koju je karakterisala hrabra i mudra politika NSD, i biće trasirana druga etapa, u kojoj će dostojanstvo, čast, demokratija, pomirenje i ekonomski oporavak Crne Gore biti prioritetne i u centru.

Sigurno je da će Andrija Mandić sjutra još jednom, kao i svih prethodnih godina, izgovoriti blage riječi patrijarha Pavla ,,Budimo ljudi”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.