Posledice posle izbora za EP: evropsko tržište sve neizvesnije, evro slabi

0

U ponedeljak ujutro jedan evro vrijedio je manje od 1,08 dolara, dok je veći dio prošle nedelje bio blizu 1,09 dolara

Izbore za Evropski parlament pratilo je slabljenje evra u odnosu na američki dolar, a slično je i sa državnim obveznicama i akcijama u Francuskoj posle odluke francuskog predsjednika Emanuela Makrona da raspiše vanredne parlamentarne izbore nakon što ga je krajnja desnica pobjedila na glasanju u EU.

U ponedeljak ujutro jedan evro vrijedio je manje od 1,08 dolara, dok je veći dio prošle nedelje bio blizu 1,09 dolara. Evro je pao za 0,5 odsto na jednomesečni minimum i iznosi 1,0764 dolara, što znači da je pao na najnižu vrijednost u poslednjih 21 mjesec u odnosu na sterling od 84,53 penija.

Analitičari kažu da ta razlika ne izgleda značajno, ali se i te kako odražava na to kako se građani osjećaju povodom evropskih ekonomskih tržišta.

„Rezultati izbora za EU ​​pokazali su povećanu podršku desničarskim partijama – što se očekivalo – ali element iznenađenja je da je (francuski predsednik Emanuel) Makron reagovao raspisivanjem prevremenih izbora. Ovo čini tržište neizvjesnijim“, rekao je za Rojters Li Hardman, valutni analitičar u kompaniji za finansijske usluge MUFG.

Slična kretanja su zabiljeležena i na berzama, pošto su glavne akcije na svim većim evropskim tržištima pale.

Evropska centralna banka je prošle nedelje izvršila prvo smanjenje kamatnih stopa u poslednjih pet godina, a valuta je pala za skoro 2,5 odsto u odnosu na dolar ove godine, uglavnom zbog relativnih izgleda za smanjenje kamatnih stopa u evrozoni i Sjedinjenim Državama.

Izbori za Evropski parlament održani su od 6. do 9. juna.

Stranke krajnje desnice zabiljeležile su rast u nekoliko evropskih zemalja, uključujući Francusku i Nemačku.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.