Popović: Režim je nakon sticanja nezavisnosti posijao sjeme tolikih raskola u društvu da će trebati decenije mukotrpnog rada da se te posljedice saniraju

0

Predrag Popović, nekadašnji predsjednik Narodne stranke, izjavio je da je bivši režim nakon sticanja nezavisnosti posijao sjeme tolikih raskola u društvu, da će trebati decenije mukotrpnog rada da se te posljedice saniraju u Crnoj Gori.

„Sa svim posljedicama na koje smo upozoravali prije, tokom i poslije referenduma, ali i sa mnogo izraženijim nejedinstvom, upravo oko onih pitanja zbog kojih smo i bili za opciju očuvanja zajedničke države sa Srbijom. To se prvenstveno odnosi na pitanje evroatlanskih integracija, statusnih i identiteskih pitanja, ali, ništa manje važno, i oko odnosa prema borbi protiv kriminala i korupcije“, rekao je Popović za RTCG.

Popović je dodao da stepen zaduženosti Crne Gore dostiže kritične razmjere.

„Standard je odavno prestao biti prednost Crne Gore u odnosu na najbliže okruženje, a od velikih infrastrukturnih objekata, izuzev prioritetnog dijela auto-puta Bar – Boljare, koji je nakon ogromnih prekoračenja, usljed neadekvatnih i nestručnih projektovanja, konačno završen, nije se odmaklo dalje od idejnih rješenja. Od završetka procesa restitucije još smo daleko“, kazao je Popović.

Istakao je i da je loše stanje u pravosuđu, školstvu, zdravstvu, kulturi.

„Ukratko, velika očekivanja su se pretvorila u velika razočarenja. Ne zbog objektivnih, već gotovo isključivo iz subjektivnih razloga“, istakao je Popović.

Dodao je i da je stanje u društvu ogledalo prethodnih problema.

„Režim, nakon sticanja nezavisnosti, čiji je glavni moto na referendumu bio da se ništa suštinski mijenjati neće izuzev pasoša, posijao je sjeme tolikih raskola u društvu, da će trebati decenije mukotrpnog rada i strpljenja da bi se te posljedice sanirale, a Crna Gora vratila sebi i prestala biti ‘nekom majka, a nekom maćeha'“, poručio je Popović.

Ocijenio je da je Crna Gora danas najmanje nezavisna država, osim što je to u formalnom smislu.

„Više je nego očigledno da će se sve manje pitati o samoj sebi kako se bude dublje uvlačila u te tzv. evroatlanske integracije. Mi smo dobili zastavu, himnu i novo pismo, a naši patroni sve ostalo“, zaključio je Popović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.