Poljska vlada naredila: Gradiće se tampon zona na granici sa Bjelorusijom

0

Poljska je odlučila izgraditi tampon zonu na granici s Bjelorusijom, prenosi Hina.

Vlada premijera Donalda Tuska naredila je ministarstvu unutrašnjih poslova da započne proces izgradnje tampon zone, prenosi agencija dpa.

Time se želi otežati ilegalno krijumčarenje migranata preko poljsko-bjeloruske granice i poboljšati radni uslovi za čuvare granice, vojsku i policiju.

Tampon zona će vjerovatno biti široka 200 metara, ali na nekim mjestima će biti puno šira, do dva kilometra. Evropska unija i NATO članica Poljska ima granicu s Bjelorusijom koja je duga oko 400 kilometara.

Mjera je reakcija na nedavni fatalni napad nožem na poljskog vojnika na graničnoj ogradi. Vojska kaže da je vojnik napadnut s bjeloruske strane krajem maja. Ozbiljno je povrijeđen i na kraju je podlegao povredama.

Permanentni problemi na granici

Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je juče da će se uložiti svi napori u to da se uhvati i kazni napadač.

Novinska agencija PAP objavila je da je Tusk takođe najavio opuštanje pravnih regulativa po pitanju korištenja vatrenog oružja bezbjednosnih snaga.

Poljska i EU optužuju bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka da organizirano dovozi migrante iz kriznih regija na vanjske granice EU-a kako bi vršio pritisak na Zapad.

Tokom ljeta 2022. godine, Poljska je osigurala granicu s Bjelorusijom s 5,5 metara visokom žičanom ogradom i elektronskim nadzornim sistemom.

Uprkos izgradnji graničnih konstrukcija, migranti nastavljaju ilegalno prelaziti vanjsku granicu EU-a na dnevnoj bazi.

(Al Jazeera, agencije)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.