Poljoprivrednici blokirali Njemačku: Protestima se pridružili vozači kamiona i zaposleni u željeznici; Supermarketi neće moći da primaju robu

0

Njemački poljoprivrednici blokirali su ulaze na auto-puteve, prvog dana protesta protiv planova vlade za ukidanje poljoprivrednih subvencija. Protestu su se priključili vozači kamiona i zaposleni u željeznici zbog niskih plata i visokih putarina.

Poljoprivrednici, koji planiraju da nedelju dana protestuju protiv plana vlade da smanji subvencije za gorivo u okviru najavljenog prilagođavanja saveznog budžeta, žele da potpuno parališu saobraćaj.

Na drumovima su hiljade traktora, na protestu koji njemački poljoprivrednici karakterišu kao najveći u istoriji. Njemačka policija prijavila je proteste u skoro svim saveznim državama.
U Rajni-Platinat blokirani su autoputevi oko Majnca, a očekuje se da će se veliki broj traktora okupiti u Alcaju i odetle krenuti ka Majncu, prenosi nemački Špigel.
U saveznoj državi Sarlandu konvoji traktora izazvali su poremećaj saobraćaja, posebno na sjeveru te države, a u Severnoj Rajni-Vestfaliji policija je zatvorila raskrsnicu na putu zbog prekida u saobraćaju koji su izazvali traktori.
U Bremenu se očekuje dolazak do 2.000 vozila, u Diseldorfu šest skupova sa traktorima i jedan sa kamionima, dok je Hamburg unaprijed upozorio na haos u saobraćaju, navodi Špigel.

 

U utorak 200 supermarketa u Brandenburgu neće moći da primi nikakvu robu, piše Bild.

Samo u Brandenburgu, više od 100 ulaza na autoput blokirano je protestima poljoprivrednika u ponedeljak, saopštila je policija.

Prema procjenama policije, većina blokada će trajati do popodneva ili uveče. Do sada je angažovano oko 850 policajaca.

Skoro 19.000 traktora širom zemlje učestvovalo je u protestima poljoprivrednika na bavarskim putevima. Policija je ocijenila da je situacija uglavnom mirna.

Mega učešće na protestima farmera u Baden-Virtembergu. Ministarstvo unutrašnjih poslova procjenjuje da je u pitanju oko 25.000 vozila na protestima poljoprivrednika u Baden-Virtembergu, što dovodi do prekida saobraćaja na brojnim putevima širom zemlje, od kojih su neki značajni.

Njemačka vlada je saopštila da neće biti promjena u vezi sa postepenim ukidanjem poljoprivrednih subvencija.

Izbilo je više incidenata, a jedna osoba je teško povrijeđena.

Paori su otpočeli blokade zbog najavljenih rezova u njemačkom budžetu za poljoprivrednike. Tom odlukom vlade, koja je donesena nakon što je Ustavni sud zabranio Saveznoj vladi da se zadužuje, nastala je „rupa“ od 17 milijardi evra za brojne subvencije.

– Situacija je dovoljno bila teška, a porezi na poljoprivredni dizel i vozila bili su poslednja kap koja je prelila čašu. Poslednjih godina samo smo postali robovi birokratije – poručio je poljoprivrednik Robert Ilihman.

(Novosti online/Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.