Poljoprivrednici blokirali auto-puteve širom Španije

0

Poljoprivrednici na traktorima organizovali su proteste u različitim djelovima Španije, blokirajući saobraćaj na auto-putevima, prenosi agencija EFE.

Kako se navodi, farmeri koji zahtijevaju poboljšanje uslova rada i izmjene politike u toj oblasti, blokirali su saobraćaj na auto-putevima u Barseloni, Taragoni, Kastilji-La Manči, Valensiji, Aragonu, La Riohi, Mursiji i drugim regionima.

Farmeri i stočari iz Malage su traktorima i kamionima blokirali ulaze u gradsku luku.

Prošle nedelje, tri glavna poljoprivredna sindikata Španije izjavila su da će se pridružiti rastućem broju protesta koji se održavaju u mnogim evropskim zemljama zbog poljoprivredne krize.

Poljoprivrednici smatraju da moraju da se bore sa deregulisanim tržištem koje uvozi proizvode iz trećih zemalja po niskim cijenama, što ima negativan uticaj na prodaju proizvoda proizvedenih u EU i Španiji.

Prema njihovim riječima, Evropska unija nastavlja da sklapa nove sporazume o slobodnoj trgovini sa trećim zemljama, što pogoršava probleme farmera i stočara širom EU.

Sindikati su tražili da se parališu pregovori sa državama Merkosura, Novim Zelandom, Čileom, Kenijom, Meksikom, Indijom i Australijom.

Osim toga, španski farmeri žele da Madrid, zajedno sa Evropskom komisijom, pojača kontrole na granici sa Marokom kako bi uvoz poljoprivrednih proizvoda iz ove zemlje bio u skladu sa internim propisima EU i tarifama utvrđenim u sporazumu o slobodnoj trgovini.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.