Politička podrška nužna SDT-u da bi istražili aktuelne slučajeve: Čuvaju li Demokrate (ne)svjesno Mila i Blaža od procesuiranja u slučaju Pandora?

0

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) zatražilo je juna prošle godine preko Interpola informacije o transakcijama bivšeg predsjednika Mila Đukanovića i njegovog sina Blaža, u okviru istrage “Pandora papiri”. Ovo je samo jedan od slučajeva koje je pokrenulo Specijalno državno tužilaštvo a koje se tiče funkcionera bivšeg režima na čelu sa Milom Đukanovićem.

Kako za ovaj, tako i za slučajeve Vesne Medenice, Petra Lazovića, kao i svih drugih vedeta i čuvara „države“ a u stvari bivšeg režima, važna je politička stabilnost i želja Vlade Crne Gore da se obračuna sa organizovanim kriminalom. Upravo kroz tu političku podršku SDT može dobiti mogućnost da procesuira te slučajeve ne strahujući da će im neki politički subjekti „staviti klipove u točkove“. Stoga, jasno je da mora postojati politička podrška za procesuiranje potencijalnih zločina bivšeg režima.

Međutim, krajnje je interesantno da te političke stabilnosti u ovom trenutku nema. Podsjećanja radi, Demokratska Crna Gora nedavno je oročila podršku Vladi Crne Gore do sticanja IBAR-a, odnosno do juna kada će, kako su naveli, preispitati tu podršku čime faktički krše propisani Sporazum, što o rekonstrukciji Vlade, što kroz podršku Vladi i samim tim dovode Crnu Goru u političku nestabilnost.

A upravo ta politička stabilnost je ta koja je prijeko potrebna kako bi SDT moglo nesmetano procesuirati što Mila Đukanovića za njegove navodno kriminalne afere, što kroz kastodi račune, Telekom, Pandora papire, pa i aferu Koverta i aferu Snimak a što su svakako slučajevi koji se vezuju, ako ne za njega lično, onda za njegovu političku partiju.

Šta je SDT tražilo od Interpola prošle godine

“U krivičnom predmetu koji označavate kao ‘Pandora papiri’, u toku je izviđaj, a specijalna tužiteljka je prikupila obavještenja od M. Đ., B. Đ. i V. Ć. M., a upućene su zamolnice nadležnim pravosudnim organima Velike Britanije i Švajcarske i zatraženo prikupljanje određenih podataka od poslovnih banaka preko Interpola”, zvaničan je odgovor SDT, koji potpisuje tužilac portparol Vukas Radonjić.

SDT je početkom oktobra 2021. formirao predmet povodom toga što su bivši predsjednik Đukanović i njegov sin Blažo sklapali u inostranstvu tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom i tada najavilo da će preduzeti “sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti radi utvrđivanja činjenica i okolnosti”.

Do kraja godine saslušana je direktorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković, a u vezi sa obimnom dokumentacijom do koje je ta NVO došla u okviru globalne istrage o ofšor kompanijama. Saslušan je i Blažo Đukanović, dok je tadašnji predsjednik SDT-u poslao pisano izjašnjenje. Tadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić objasnio zašto su od Mila Đukanovića tražili samo pisano izjašnjenje:

“Ono se omogućava visokim funkcionerima, ne zato da bi bili privilegovani ili izdvojeni od drugih, već da bi se izbjegla procedura kontrolisanja prostorija. Zato je jednostavnije da pošaljemo pitanja i uputimo ih na izjašnjavanje”, rekao je Katnić.

MANS je, u okviru globalne istrage o ofšor kompanijama pod nazivom “Pandora papiri”, objavio da su Milo i Blažo Đukanović 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom, skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Djevičanskih Ostrva, Paname i Gibraltara.

Sin šefa države je, prema dokumentaciji i tvrdnjama MANS-a, formirao i dvije skrivene kompanije s ćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori.

FOTO: Pandora

 

U dokumentaciji vodeće advokatske kancelarije u Panami “Alcogal”, MANS je pronašao ovjerene kopije ugovora o uspostavljanju trastova koje su otac i sin Đukanovići sklopili 21. juna 2012. sa kompanijom “CM Skye 2 (PTC) Limited” registrovanom na Britanskim Djevičanskim ostrvima. Trastovi su uspostavljeni na period od 80 godina, a kompanija koja njima upravlja je ovlašćena da za račun Đukanovića može da kupuje i prodaje nekretnine i firme, otvara nove kompanije i žiro-račune, daje i uzima kredite i obavlja razne druge poslove.

80 godina je period na koji su, prema dokumentaciji MANS-a, uspostavljeni trastovi, a kompanija koja njima upravlja je ovlašćena da za račun Đukanovića može da kupuje i prodaje nekretnine i firme

“Iz ugovora se vidi da je stariji Đukanović formirao “Vitoria trast”, a njegov sin “Capecastel Trust””, naveli su iz MANS-a.

Obimna dokumentacija koju je tada MANS objavio pokazuje da su te kompanije, trustovi, ovlašćeni da za račun Đukanovića mogu kupovati i prodavati nekretnine i firme, otvarati nove kompanije i žiro-račune, davati i uzimati kredite i obavljati razne druge poslove, naveo je MANS.

U dokumentaciji vodeće advokatske kancelarije u Panami “Alcogal”, MANS je pronašao ovjerene kopije ugovora o uspostavljanju trastova koje su Đukanovići sklopili 21. juna 2012. sa kompanijom registrovanom na Britanskim Djevičanskim Ostrvima
Iz kabineta tadašnjeg predsjednika države nakon objelodanjivanja dokumentacije saopštili su da je Đukanović 2012, kad nije obavljao državne poslove, osnovao “Viktoria trast”, koji, kako tvrde, dok je on bio vlasnik, nije imao nikakvih poslovnih transakcija i nije otvorio nijedan bankarski račun, jer nikad nije aktiviran.

Oni su naveli da je Đukanović, nakon što se iste godine neplanirano vratio na funkciju premijera, cjelokupno vlasništvo nad “Viktoria trastom” prenio na sina Blaža.

Iz MANS-a su ranije pojasnili da trastovi ne postoje u crnogorskom zakonodavstvu, i da na ofšor destinacijama uglavnom služe za skrivanje pravih vlasnika imovine.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.