Pogledajte imena novih poslanika

0

Državna izborna komisija potvrdila je mandate novim poslanicima, kazao je Portalu RTCG predsjednik DIK-a Nikola Mugoša. Sa izborne liste „Hrabro se broji“ poslanici će biti Nikola Rovčanin, Aljbin Ćeman, Momčilo Leković i Duško Stjepović. Sa liste „Evropa sad“ novi poslanici su Dragana Vučević, Gordan Stojović, Nađa Laković, Branka Marković, Vladimir Bakrač, Milan Zečević, Tonči Janović, Armen Šehović, Maja Vučelić i Jelenka Andrić. Iz SNP-a novi poslanici su Slađana Kaluđerović i Bogdan Božović. Iz Albanske alternative novi poslanik je Artan Cobi.

U nastavku Prve sjednice Drugog redovnog zasjedanja u 2023. godini konstatovane su ostavke poslanika PES-a, Demokrata, Civisa, Albanskog foruma i SNP-a na poslaničke funkcije zbog nespojivosti funkcija. Predsjednik Parlamenta Andrija Mandić je kazao da će Skupština proslijediti konstatovano Državnoj izbornoj komisiji radi postupka popunjavanja poslaničkih mjesta.

Ostavke su podnijeli Milojko Spajić, Anđela Jakšić Stojanović, Filip Radulović, Vojislav Šimun, Naida Nišić, Maida Gorčević, Filip Ivanović, Andrej Milović, Mirko Đukić, Srđan Pavićević, Vladimir Martinović, Aleksa Bečić, Momo Koprivica, Dragan Krapović, Dragoslav Šćekić, Vladimir Joković i Nik Đeljošaj.

Konstatovana je i ostavka Edine Hasanaga Džobaj na mjesto članice Upravnog odbora Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, kao i Bojana Baće na mjesto člana Savjeta RTCG.

Poslanik DPS Andrija Nikolić zatražio je objašnjenje i izvinjenje predsjednika Skupštine Andrije Mandića zbog činjenice da prošlo zasjedanje nije bilo zakazano, odnosno poslanici o njemu nijesu bili obaviješteni.

„Na prošlom zasjedanju desio se nezapamćen skandal. Predsjedavali ste u sali u kojoj nije bilo poslanika, to je neprihvatljivo, bilo da je urađeno namjerno ili nenamjerno. To je bila vaša odgovornost i pričinjena je velika šteta, a ako vam je bio cilj da opipate puls opozicije, onda znajte da nećemo dozvoliti anarhiju u Skupštini. A nadležni neka odluče je li u vašem postupanju bilo krivičnog djela“, kazao je Nikolić.

Poslanik NSD Slaven Radunović je reagovao napominjući da su se ovakvi slučajevi dešavali dok je predsjednik Skupštine bio Aleksa Bečić i da je to tako sugerisano iz Generalnog sekretarijata i sada Mandiću, ali da u ranijim situacijama DPS nije regovao.

„Reagujete sada kada je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. Generalni sekretar bi trebao da se oglasi i kaže da se ovo dešavalo i ranije, a ne da Mandić trpi kritiku. On je ovakav način rada i održavanja sjednice predložio Mandiću, a što Mandić džentmenski to neće da otkrije to je druga stvar, ali kažem da se to dešavalo“, ponovio je Radunović.

Mandić je naglasio da je javnost mogla da vidi o čemu se radi.

„Ovo je čitanje ostavki i to je bila ta procedura koja je trebala da bude završena u Skupštini. Generalni sekrtar ne može da govori ovdje, ali može na kolegijumu i mislim da smo to juče i razriješili. Dešavalo se ovo i ranije i nije se zamjeralo nekom drugom, ali se zamjera meni. Nema problema, prihvatam odgovornost“, kazao je Mandić.

Dodao je da smatra da DPS ovim nije dobio neke političke poene.

Data je pauza i u toku je kolegijum Skupštine.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.