Mladen Mikijelj

Podjele na geopolitičke blokove predstavljaju prijetnju za globalnu ekonomiju

0

Kako se navodi na sajtu MMF-a, udio Kine u američkom uvozu je između 2017. i 2023. opao za osam odsto.

Tenzije između Vašingtona i Pekinga i podjele na geopolitičke blokove predstavljaju prijetnju za globalnu ekonomiju, izjavila je zamjenica generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Gita Gopinat u govoru na kalifornijskom Univerzitetu Stenford.

– Sve više zemalja širom svijeta je zabrinuto za svoju ekonomsku i nacionalnu bezbjednost i na osnovu toga odlučuju sa kim će trgovati i u koga ulagati – istakla je Gopinat, dodavši da zbog toga države sve češće „biraju stranu“ između Sjedinjenih Američkih Država i Kine.

Ona je navela da se direktne strane investicije takođe preusmeravaju po geopolitičkim linijama, dok neke zemlje preispituju korišćenje dolara u svojim međunarodnim transkcijama i rezervama.

Prema riječima Gopinat, jačanje sopstvene ekonomske otpornosti na ovaj način „nije nužno loše“, ali trend fragmentacije može da vodi ka udaljavanju od „globalnog trgovinskog sistema zasnovanog na pravilima čime se gube prednosti svjetske ekonomske integracije.

Kako se navodi na sajtu MMF-a, udio Kine u američkom uvozu je između 2017. i 2023. opao za osam odsto, a udio SAD u kineskom izvozu za približno četiri odsto.

Ako se podele između geopolitičkih blokova ne premoste, ekonomski troškovi konfrontacije Vašingtona i Pekinga bi u ekstremnom scenariju mogli da iznose čak sedam odsto globalnog BDP-a, upozorila je Gopinat.

Telegraf

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.