Podijeljene nove karte u Budvi: Jovanoviću preostalo samo da spusti loptu!

0

Nakon što je održana Izborna skupština opštinske organizacije Nove srpske demokratije u Budvi, a gdje su prisustvovali i članovi SNP-a i DNP-a, mnoge stvari na budvanskoj političkoj sceni su postale jasnije – neće dolaziti do raskida koalicije Za budućnost Budve niti će iko zasebno pregovarati.

Jedan od drugosrbijanskih tabloida koji djeluju u Crnoj Gori insinuirao je da može doći do razlaza koalicije i posebnih razgovora a što je, krajnje interesantno, bila i poruka nosioca liste Budva je naš grad Nikole Jovanovića kao i odbornika sa njegove liste, koji tvrde da mogu pregovarati sa DNP-om, SNP-om i PZP-om i da dogovora jedino nema sa Novom srpskom demokratijom. Međutim, nove karte su podijeljene nakon što je juče došlo do sastanka gdje su predstavnici DNP-a i SNP-a jasno poručili Jovanoviću da prestane da radi to što radi jer nije ljudski, moralno i pošteno.

Lider budvanskog SNP-a Krsto Rađenović je čestitao Mladenu Mikijelju izbor za predsjednika budvanskog odbora i kazao da je on budući predsjednik opštine.

„Danas se čuju ružne riječi od naše braće, naših prijatelja, dojučerašnjih drugova. Ja im poručujem sa ovog mjesta da prestanu više s tim. Niti je moralno, niti je ljudski, niti je pošteno. A gdje je ko, mi dobro znamo – nismo nikada izdali, pa nećemo ni ovog puta“, kazao je Rađenović.

A Jovica Gregović je u ime DNP-a pozdravio Izbornu skupštinu i kazao da želi da bude među prvima koji će čestitati budućem predsjedniku opštine.

„Sa sigurnošću vjerujemo u uspješnu političku budućnost Budve i zajednički rad na ostvarenju političkih ciljeva naše pobjedničke koalicije“, kazao je Gregović.

S tim u vezi, ovo bi trebala da bude jasna poruka predstavnika budvanskih partija koje su činile listu Za budućnost Budve da neće pregovarati odvojeno kako su pozivali iz liste Nikole Jovanovića već da će se pregovori voditi sa svima, ili ih, očito neće biti.

A samo par minuta nakon te informacije oglasili su se i iz liste Budva je naš grad i oštro napali NSD gdje navode da je izdaja sve ono što su Andrija Mandić i njegova lista uradili u posljednjih godinu dana za Budvu.

„Koja nije njihov grad, i nikada više neće ni biti – jer upravo zahvaljujući toj političkoj grupaciji smo u beskonačnom izbornom ciklusu i vrijeme je da se jasno kaže : Gospodo, izgubili ste i ne postoji nikakva matematika koja to može da promijeni“, zaključio je Jovanović.

Međutim, s tim u vezi se postavlja pitanje kako je moguće da je ta lista izgubila kada je pojedinačno osvojila najviše glasova i očito je da se bez nje ne može napraviti vlast ukoliko ne dođe do potpune promjene političkog kursa liste Budva je naš grad i da u vlast vrate Demokratsku partiju socijalista koja nije bila na vlast u Kraljici Mediterana od 2016. godine.

Jasno je i od strane javnog mnjenja da građani očekuju pomirenje zavađenih strana naročito imavši u vidu da je nekad jedinstvena lista na čelu sa Milom Božovićem osvojila apsolutnu većinu a što je gotovo isti slučaj i ovog puta, kada je prosto došlo do podjele unutar tog biračkog tijela. S tim u vezi, jasno je da su ove dvije političke struje građanima najbliskije i da ne žele povratak DPS-a koji je moguć samo u jednom scenariju, da jedna od tih lista formira koaliciju sa njima zbog netrpeljivosti ka drugoj. A kako to nije opcija, onda je jasno da moraju sjesti za sto i prestati sa optuživanjima već da dogovore opštinsku vlast koja bi konačno izvukla Budvu iz krize.

Mikijelj sinoć zvanično započeo pregovore

Lider koalicije “Za budućnost Budve” Mladen Mikijelj, počeo je sinoć i zvanično pregovore o formiranju vlasti u toj opštini.

Mikijelj i njegov tim prve razgovore obavili su sa čelnikom budvanskih Demokrata Krstom Radovićem, nosiocem liste te partije Đorđem Zenovićem i kandidatkinjom za odbornicu Demokrata Draganom Kažanegra Stanišić.

Kako je “Vijestima” rečeno, ovo je prvi u nizu sastanaka koje će Mikijelj i predstavnici koalicije koju je predvodio imati ne samo s Demokratama, nego i s predstavnicima ostalih lista i stranaka, izuzev Demokratske partije socijalista (DPS). Cilj je da se obezbijedi podrška još osam odbornika, imajući u vidu da je koalicija “Za Budućnost Budve” osvojila devet mandata. Od toga su Novoj srpskoj demokratiji (NSD) pripala četiri, Socijalističkoj narodnoj partji (SNP) i Demokratskoj narodnoj partiji (DNP) po dva, a Pokretu za promjene (PzP) jedan mandat. S njima su u koaliciji bili i Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora, Slobodna Crna Gora, Demos i Radnička partija.

FOTO: Mladen MIkijelj

 

U budvanskom parlamentu su 33 odbornika, pa je za formiranje vlasti potrebno podrška najmanje njih 17.

Demokrate su na prošlonedjeljnim izborima osvojile četiri mandata, Pokret Evropa sad (PES) dva, Građanski pokret URA i koalicija okupljena oko Socijaldemokratske partije (SDP) po jedan, lista “Budva naš grad” devet, a Demokratska partija socijalista (DPS) sedam.

Mikijelj bi danas trebalo da nastavi pregovore i da se, kako je rečeno “Vijestima”, sastane s nosiocem liste PES-a Predragom Zenovićem, dok bi početkom naredne sedmice trebalo da razgovora s nosiocem liste GP URA Blažom Rađenovićem.

Mikijelj, kako su “Vijestima” kazali izvori iz njegove koalicije, računa i na podršku “časnih ljudi s Jovanovićeve liste”. On namjerava da pridobije podršku dijela budućih odbornika s Jovanovićeve liste, čime bi koalicija “Za budućnost Budve” mogla bez nekih partija da obezbijedi većinu u parlamentu.

Lista “Budva naš grad”, koju predvodi Nikola Jovanović i koja je nastala otcjepljenjem od NSD-a, još nije počela zvanične pregovore s ostalim partijama. Kako je “Vijestima” kazao predstavnik te liste Davor Dokić, oni još nijesu odredili platformu za pregovore, a neformalni kontakti su već uspostavljeni. Ta lista podržava uhapšenog čelnika Budve Božovića.

Foto: Budva naš grad

 

Imajući u vidu da su lideri budvanskih odbora SNP-a i DNP-a Krsto Rađenović i Jovan Gregović kazali da su čvrsto za zajedništvo koalicije “Za budućnost Budve”, to za sada isključuje mogućnost pregovora tih stranaka s Jovanovićevom listom. On je u više navrata isticao da računa na saradnju sa SNP-om i DNP-om.

Za sada su se gotovo sve stranke javno ogradile da neće pregovarati s DPS-om, čijih sedam odbornika bi svakom od velikih tabora obezbijedili “laganu” većinu u parlamentu.

Mikijelj je jasno stavio do znanja da neće pregovarati s DPS-om. To je prekjuče, nakon što su se pojavile spekulacije u javnosti da bi mogao s njima napraviti koaliciju, saopšteno i iz Jovanovićevog tabora. Ponovili su da kao koalicione partnere neće imati ni DPS, ali ni NSD.

I jedna i druga strana računaju na podršku Demokrata, koji će se, kako je “Vijestima rečeno, odazvati pozivima svih stranaka na pregovore, izuzev DPS-a.

Ono što bi takođe moglo da bude ključ stvaranja većine u parlamentu su odluke koalicije SDP-a “Čist izbor”, koju je predvodio Petar Odžić, ali i GP URA. Obje grupacije imaju po jednog odbornika, koji bi mogao biti presudan u izbornoj matematici prilikom sastavljanja vlasti. I dok SDP ne želi da bude s Mikijeljom, GP URA sebe ne vidi u koaliciji u kojoj bi bio PES.

Na proglašenje konačnih rezultata izbora u Budvi još će se čekati, jer je lista “Dr Vujičić Božidar – Za stvarne promjene” uložila prigovor na odluku Opštinske izborne komisije, koja je odbila njegov prigovor o neregularnosti izbora.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.