Mladen Mikijelj

Po zakonu ili po “babu i stričevima”: Sprema li nam se namješten tender za dio autoputa do Andrijevice?

0

Nove politike nove postavke kao komisije za zaštitu prava u postupku javih nabavki.

Da li ovo znači novo definisanje ko će u kom postupku da dobije neko javno nadmetanje, neki tenderski postupak. Da li će i dalje najskuplji ponuđači dobijati poslove a komisija mijenjala mišeljenja i zato ponude bivale odbijene.

U toku smo dešavanja i tenderskih postupaka izrade idejnih rješenja i idejnih projekata autoputeva i brzih saobraćajnica u Crnoj Gori.

Već je par postupaka proteklo, rezultate gledamo u budućem periodu.

Kako bruje glasine „definisanje ko će koji veliki posao da dobije uguravanjem nečeg što ljudi zovu reference koje mogu zadovoljiti samo definisan“ da li to narušava osnovni princip Zakona o javnim nabavkama u Crnoj Gori, načelo konkurentnosti.

Kako saznajemo na javnom nadmetanju najskupljeg tendera za nabavku usluga izrade idejnog projekta nastavka autoputa Andrijevica-Boljare, pristigle su četiri ponude.

Konzorcijum Civil Engineer doo iz Podgorica sa cijenom od 3.865.250,00 zatim Cip doo Beograd 4.865.748,00 onda MHM-projekt doo Novi sad sa cijenom 4.950.000,00 i Gradjevinski institut Makedonija a.d. Skopje sa 4.190.000,00.

Između najnižeg i najskupljeg ravno milion eura.

Kako kruže glasine posao je prije nove godine definisan Cip-u Beograd, da li će to biti istina na nekim od primjera ćemo i da vidimo.

Da li ovo znači da i dalje korupcija u dijelu definisanja uslova za ovakve infrastrukturne projekte.

Ko je taj ko određuje uslove da „mora dati potvrde i da se boduju potvrde o izvršenim uslugama a da pritom mora imati licence običnih i složenih objekata u Crnoj Gori“ .

Šta to znači koliko smo smanjili konkurenciju…

Znaćemo dobija li najjeftiniji ponuđači ili najskuplji ponuđači. Pratićemo pomno odluku i ovog i ostalih tenderskih procedura…

Kako se vidi iz priloženog komisija mijenja svoja mišljenja, dakle ponuđači se stavljaju u položaj da više ne mogu ispravno uraditi.

Da li ćemo i dalje imati namještane tendere ili ćemo nekako izaći iz ovoga ostaje nam da pratimo.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.