Mladen Mikijelj

Plenković proglasio pobjedu, a nema dovoljno poslanika za vladu

0

Prema presjeku Državnog izbornog poverenstva Hrvatske (DIP) na osnovu 99,61 odsto obrađenih biračkih mjesta, najviše mandata osvojila je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) dosadašnjeg premijera Andreja Plenkovića – 61.

Drugi najbolji rezultat, sa 42 mandata, ostvarila je koalicija lijevog centra „Rijeka pravde“, predvođena Socijaldemokratskom partijom (SDP), koju podržava i aktuelni predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

Domovinski pokret (DP) je osvojio 14 mandata, dok je koaliciji „Most“ povjereno 11 mjesta u Saboru.

Platformi „Možemo!“ je pripalo 10 mandata, a Istarskom demokratskom savezu (IDS) dva.

Platforma „Sjever“ je osvojila dva mjesta u Saboru, a koalicija „Fokus-republika“ jedno.

Sva tri saborska mandata namijenjena Srbima ponovo su povjerena Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci (SDSS) Milorada Pupovca.

Za saborsku većinu potrebno je osvajanje 76 mandata i nijedna stranka, najvjerovatnije, neće samostalno moći da formira vladu pa će ishod izbora biti rešen postizbornim koalicijama.

Krećemo u formiranje nove parlamentarne većine, kako bi formirali treću vladu, rekao je predsednik HDZ-a Andrej Plenković u sedištu stranke, nakon izbora na kojima je HDZ osvojio najviše glasova, ali nedovoljno za samostalnu vlast.

Plenković je istakao da je bitno da je ta stranka po treći put zaredom uvjerljivo pobijedila na izborima održanim, kako je rekao, zahvaljujući Zoranu Milanoviću i poručio da će HDZ nastaviti svoju politiku koja je zaštitila građane od mnogih kriza i sačuvala hrvatsku privredu.

„I upravo imajući na umu da su ovi izbori održani u zahtjevnim okolnostima samo po sebi predstavlja složen zadatak, što smo kampanju vodili u flagrantnom kršenju Ustava zahvaljujući Milanoviću, bez obzira što smo ih porazili, oni i dalje govore o nekoj kvazi vladi nacionalnog spasa“, rekao je Plenković.

On je ocijenio da su „stranke koje su artikulisale govor govor mržnje prema HDZ-u umjesto da čestitaju, formirale atmosferu koja nije primjerena“.

„Pozivam sve one stranke koje su dobile povjerenje hrvatskih građana, a ne pokazuju ovu apriori isključivost, a tu mislim na SDP, uz sve kršenje Ustava i prolivanje žuči, da nam se pridruže. SDP je osvojio samo jedan mandat više u odnosu na prošle izbore i oni ne zaslužuju ni na koji način da vode hrvatsku vladu“, rekao je Plenković.

On je istakao daje na ovim izborima pobijedio HDZ zajedno sa partnerima.

„Mi ćemo naravno voditi računa o interesima hrvatske države i privrede, gde zasigurno ima jedan ključni interes, a to je garancija čvrste stabilnosti, odmah formiranje nove vlade jer samo u ovako zahtjevnim i izmijenjenim geopolitičkim prilikama možemo garantovati stabilnost“, poručio je aktuelni hrvatski premijer.

Plenković je rekao da je „zahtjevno tri puta zaredom pobijediti na izborima“ i dodao da je zato „vrijeme da se sada malo zabavimo, jer vrijeme je pobjeda i slavlja“.

„A već od sutra krećemo u nove zadatke u nacionalnom interesu hrvatskog naroda i hrvatske države“, zaključio je Plenković.

Pupovac: Ostvarili smo bolji rezultat nego prošle godine

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je da je stranka ostvarila veoma dobar rezultat, bolji nego prije četiri godine.

„U nizu sredina smo osvojili većinu glasova srpskog biračkog tijela. To potvrđuje da, uprkos političkim teškoćama u kojima djelujemo, naše biračko tijelo se širi“, rekao je Pupovac.

Istakao je da je zadovoljan što okolnosti nisu dramatično promijenjene u političkom životu i što će, vjerovatno, biti jednostavnije da se formira parlamentarna većina.

„Što se nas tiče, konsultovaćemo se sa našim partnerima, drugim manjinskim zastupnicima. Tada ćemo imati nešto jasniji stav u pogledu našeg pozicioniranja“, poručio je Pupovac.

Naveo je da će SDSS procijeniti kako su se rasporedile političke u celosti, a onda će vidjeti gdje je tu njeno mjesto i šta je najbolje za zemlju, srpsku zajednicu i druge nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.