Plenković odao poštu žrtvama ustaškog logora: Sjećanje na Jasenovac mora da se usadi u obrazovni sistem

0

Hrvatski državni vrh predvođen premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, predstavnici nacionalnih manjina, antifašisti i preživjeli zarobljenici logora, odali su danas poštu žrtvama ustaškog logora Jasenovac, kolonom sjećanja od Memorijalnog muzeja do spomenika Cvijet, kod kojeg su, umjesto vijenaca, položili po jedan cvijet.

Plenković je rekao da je od suštinske važnosti da se politika sjećanja na najstrašnije zločine ugradi u hrvatski obrazovni sistem, kako bi mladi na vrijeme mogli da formiraju svoje stavove.

„Ponovo smo ovdje u Jasenovcu, na 79. godišnjicu proboja iz ustaškog logora. Još jednom smo došli da osudimo totalitarni sistem, najgore zločine počinjene tokom Drugog svjetskog rata, da odamo poštu žrtvama, svima onima koji su nevino stradali ovdje, ali i u drugim logorima tokom Drugog svjetskog rata“, rekao je Plenković, prenosi Tanjug.

Komemoracija se održava u znak sjećanja na 22. april 1945. godine, kada su logoraši iz zloglasnog ustaškog logora Jasenovac pokušali u očajničkom jurišu na stražare da se dokopaju slobode, ali je u tome uspjelo samo 169 od njih 1.073.

Ustaški logor Jasenovac bio je najveći koncentracioni logor po broju zatočenika i stradalih na području Nezavisne države Hrvatske (NDH).

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.