Pistorijus pozvao Srbiju da uvede sankcije Rusiji

0

Ministar odbrane Njemačke Boris Pistorijus kazao je da je sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem imao kratak, ali „veoma iskren i otvoren razgovor“, i da su ustanovili da je u zajedničkom interesu da na Zapadnom Balkanu vlada stabilnost“.

„Zato su važni stabilnost i dobrosusjedski odnosi. Srbija neće podržavati secesiju u BiH nego će se podržavati suverenitet dotične teritorije. Svako mora da napravi kompromise, moraja se premostiti jazovi prošlosti i da se spriječi spirala eksalacije nasilja i da uradimo sve da se ne podstiču tenzije. Nasilje i prijetnje nisu sredstvo političkog djelovanja. Jedinstveni smo u mišljenju da perspektiva članstva u Evropskoj uniji može da trpi štetu zbog potencijalne eskalacije. Moramo zajedno da spriječimo eskalaciju, uraditi sve da se ne podstiču tenzije“, dodao je Pistorijus.

On je istakao da je imperativ „povratak dijalogu i deeskalacija“.

Govoreći o ukidanju dinara na Kosovu i Metohiji, istakao je da se to pitanje „mora organizovati tako da niko ne trpi štetu, a da nikome ne smije biti u interesu da se situacija zaoštrava“.

On je, takođe, pozvao Srbiju da se pridruži sankcijama protiv Rusije.

„Rusija je, uprkos svim upozorenjima donijela rat Ukrajini koji se ničime ne može opravdati. Evropska unija i NATO podržavaju Ukrajinu, uradićemo sve da podržimo njihovu borbu. Sankcije su u tome važno sredstvo, kojima bi Srbija kao kandidat za članstvo u EU, trebalo da se priključi“, dodao je Pistorijus.

Pistorijus je, na pitanje na osnovu čega Njemačka naoružava Prištinu, odgovorio da Berlin naoružava i Srbiju.

„Mi ne isporučujemo ofanzivno oružje, već samo za odbranu. Iz naše perspektive mi smo priznali Kosovo, i naš cilj u regionu su mir i stabilnost, kao i zajedničko približavanje EU. Važni su tu dobrosusjedski uslovi, i to je osnovni preduslov za stabilnost „, kazao je Pistorijus.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.