Picula: Sve optužbe u susret izborima u Nikšiću raščistiti što prije

8

Uplitanje drugih država u izborne procese prvorazredni je politički i sigurnosni izazov. Smatram da političke stranke, kao i svi oni koji učestvuju u izbornom procesu u Nikšiću, moraju poštovati zakon i pravila Crne Gore, a sve optužbe treba raščistiti što prije. U suprotnom se šalje loša poruka građanima, zbunjuju se birači, pogotovo ako se to događa neposredno prije izbora – kaže u intervjuu Pobjedi izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, dugogodišnji hrvatski političar, poslanik, ministar vanjskih poslova Tonino Picula.

On ukazuje da slučaj pokušaja državnog udara umjesto da se riješi ostaje kontroverzan i naglašava ,,kako je osnovno načelo diobe vlasti da predstavnici izvršne vlasti ne smiju pozivati predstavnike pravosudne vlasti ni na kakva postupanja, a kamoli na donošenje bilo kakvih konkretnih sudskih odluka“.

POBJEDA: Evropski parlament je ozbiljno zabrinut zbog ograničenog napretka u borbi protiv korupcije i poziva nadležne crnogorske institucije da poboljšaju dosadašnje rezultate, posebno u oblasti oduzimanja imovine stečene kriminalom i evidenciji krivičnog gonjenja i pravosnažnih osuđujućih presuda. Kako možemo dalje napredovati u ovim oblastima kada se najavljuje ukidanje Specijalnog tužilaštva i izmjene zakona o tužilaštvu koje će biti po mjeri nove većine?

PICULA: U Izvještaju smo jasno naveli kako žalimo zbog ograničenog napretka koji je Crna Gora postigla u pravosudnoj reformi. Pozvali smo vlasti da se u najskorijem roku uhvate u koštac sa pitanjima nezavisnosti, profesionalnosti, učinkovitosti i odgovornosti sudaca, u skladu s preporukama GRECO, Grupe zemalja protiv korupcije. Crna Gora već posjeduje mehanizme potrebne za osiguravanje kako sudske, tako i tužiteljske nezavisnosti, ali ih treba dodatno nadograđivati. To se odnosi i na postizanje međustranačkog dogovora o ključnim imenovanjima sudija i tužitelja, vezano za pregovaračka poglavlja 23 i 24, umjesto da se izvanrednim postupcima dovodi u pitanje ionako ograničeni dosadašnji napredak.

Bilo kakav nagli pokušaj izmjena osjetljivih zakona ostavlja utisak kako se ne radi o ambiciji da se sve funkcije u pravosuđu učine jednako snažnim, već više kao pokušaj jačanja stranačkog uticaja na institucije ključne za borbu protiv korupcije i kriminala.

POBJEDA: Znate da je nova Vlada sastavljana u Manastiru Ostrog, da su se zadužili 750 miliona eura iz privatnog stana, da svakodnevno ugrožavaju zdravlje građana lošim pregovorima oko vakcina, odbijanjem donacija, zatvaranjem preduzeća i političkim revanšizmom koji do sada nije viđen. EU kaže da su promjene ljekovite, je li svaka promjena ljekovita, pa makar bila i ovako loša?

PICULA: Rekordni izlazak na prošlogodišnje parlamentarne izbore je svakako, sam po sebi, predstavljao jasnu političku poruku građana Crne Gore. EU je pozdravila prvu tranziciju vlasti u Crnoj Gori nakon trideset godina. Također su novi parlament i Vlada formirani u ustavnim rokovima. Otvaranjem svih poglavlja i provizornim zatvaranjem tri, EU je priznala Crnoj Gori dosegnuti nivo koja joj je i omogućila da najdalje od svih kandidatkinja stigne u pregovorima. To je tačka u kojoj je Crna Gora bila prije prošlogodišnjih izbora i svaki mogući korak nazad pažljivo će se bilježiti, kao i, naravno, svaki napredak. Upozoravaćemo na sve događaje ili procese koje bi crnogorski put prema EU mogao usporiti ili dovesti pitanje.

POBJEDA: Uplitanje Srbije u sva unutrašnja pitanja Crne Gore je najveći bezbjednosni izazov. Pristalice i članovi srbijanske vladajuće SNS-a vršljaju po Nikšiću, potkuplju birače i ulažu ogroman novac u kampanju. Vaš komentar?

PICULA: Za svaku je zemlju uplitanje drugih država u izborne i političke procese prvorazredni politički i sigurnosni izazov. EU i sama tome poklanja veliku pažnju i ulaže golema sredstva kako bi spriječila strane faktore da putem finansiranja kandidata i dezinformacijskih kampanja ostvaruje svoje političke interese. U tom smislu podržavam pravo svake demokratske zemlje da obrani svoje demokratske procese i vladavinu prava.

Što se tiče izbora u Nikšiću, smatram da političke stranke, kao i svi oni koji učestvuju u tom izbornom procesu, moraju poštovati zakon i pravila koja vrijede u Crnoj Gori, a sve optužbe treba raščistiti što prije. U suprotnom se šalje loša poruka građanima, zbunjuju se birači, pogotovo ako se to događa neposredno prije izbora. Uvijek naravno treba procijeniti koliko su interesi određenih vanjskih aktera i interesi same Crne Gore. Vjerujem da građani mogu uočiti takvu razliku. Izborna kampanja mora se svakako odvijati neometano od bilo kakvih stranih utjecaja.

POBJEDA: U Beranama podršku dobija prijedlog da se ulica nazove po Ratku Mladiću, gotovo svakodnevno niču grafiti na vjerskim objektima sa brutalnim porukama vjerske i nacionalne mržnje. Instutucije ne reaguju. Političke promjene koje se dešavaju Crnoj Gori vraćaju nas u devedesete? Da li ste saglasni?

PICULA: Zaista me zabrinula vijest o predlaganju naziva ulice u Beranama po Ratku Mladiću koji je u Haagu osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i ratnih zločina u Bosni i Hercegovini. Uz činjenicu da je takva odluka već sad naišla na međunarodnu osudu, ona predstavlja teret stanovnicima Berana, ali i cijeloj crnogorskoj javnosti. Sigurno ne pridonosi ni povjerenju među samim građanima Crne Gore, posebno bošnjačkoj i drugim manjinama, koje su ponosni građani vaše zemlje.

POBJEDA: Po Apelacionom sudu pokušaja državnog udara nije bilo. Suđenje vijeka je svedeno na pretjerivanje i grešku, iako smo brojne dokaze za ovaj slučaj dobili od zapadnih partnera. Je li na djelu potpuno sistemsko urušavanje crnogorskih institucija, da li EU to može zaustaviti?

PICULA: Ne ulazeći u meritum ovog slučaja koji umjesto da se riješi ostaje kontroverzan, naglašavam kako je osnovno načelo diobe vlasti da predstavnici izvršne vlasti ne smiju pozivati predstavnike pravosudne vlasti ni na kakva postupanja, a kamoli na donošenje bilo kakvih konkretnih sudskih odluka. To je nedopustivo prekoračenje ovlašćenja i narušavanje trodiobe vlasti.

Crna Gora je izgubila kontrolu nad koronom, takve greške rezultiraju ljudskim žrtvama

POBJEDA: Kako komentarišete što smo jedna od posljednjih zemalja u Evropi koja je među posljednjima počela vakcinaciju?

PICULA: Od inicijalno dobre reakcije na prvi talas pandemije, čini mi se kako je Crna Gora od jeseni izgubila kontrolu nad ovom pošasti. Nažalost, svaka takva greška rezultira i ljudskim žrtvama. No treba biti iskren, ni EU u cjelini ni mnoge pojedine članice nisu briljirale u osiguravanju adekvatnih količina vakcina. Važno je da zdravstvene vlasti ne izgube iz fokusa nužnost da se vakcinacija sprovodi transparentno i s jasno definisanim prioritetnim skupinama. Od EU, Crna Gora i dalje može računati na finansijsku i logističku podršku u borbi protiv pandemije.

 

8 Comments
 1. Pushi ga,Mirna! komentariše

  Ajde ,Piculo jedna, muti po tvojoj Kroaciji,za dom.
  Pušti kurvanjski haški moral i pravdu.
  A za ulice i za parole nacionalističke pitaj udbasku kopilad. To oni rade

 2. Savan komentariše

  Picula toplo ti preporučujemo da pogledaš Daru iz Jasenovca jer je tvoja Hrvatska odnosno NDH fašistička tvorevina nastala na ubijanju Srba, Jevreja i Roma

  1. Sotonjara! komentariše

   Mal dara ko velika vara?

 3. Serdar komentariše

  Pa ko se mijesa u nasu politiku sem zapadnih politicara i diplomata. Evo i krivokaoic ne moze leci sa zenom sto mu nece neka sekretarica iz ambasade dati dozvolu.

 4. Tajci komentariše

  Trebao je prvo da pogleda Daru iz Jasenovca pa onda da ofgovara na pitanja.

 5. LOLO komentariše

  Picula preporučujem ti da svaku noć prije spavanja odgledaš fim Dara iz Jasenovca, sigrno ćeš imat “lak i miran san”. Vivašima isto preporučujem.

 6. MIKI komentariše

  Nebilo nas, ako nam ovaj ustasa uredjuje izbore u Srpskom Niksicu.No lako mi je za ustasu.Braco Srbi, molim vas da najozbiljnije shvatite izbore u Niksicu, jer to ce biti trenutak odluke opstanka, i buducnosti naseg Srpskog Niksica.Zato braco, Srbi za Srbe, svi za Srpski Niksic.Svi za ZBNK.

 7. Sotonjara! komentariše

  Picula je trebo ufatit četnikklerofašistu da ga jbe?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.