Petronijević: Nema dokaza da je Radoičić izvršio krivična djela koja mu se stavljaju na teret

1

Advokat Goran Petronijević, branilac Milana Radoičića koji je osumnjičen za više krivičnih djela i saslušan u Višem javnom tužilaštvu danas, izjavio je da nema dokaza da je njegov branjenik izvršio krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

Petronijević je novinarima ispred Palate pravde rekao da je Radoičić na saslušanju u tužilaštvu detaljno objasnio šta je radio i potvrdio činjenično stanje, ali je negirao da to ima ikakve veze sa krivičnim djelima koja mu se stavljaju na teret, dodajući da je Radoičić objasnio svoje motive koje će javnost čuti kada bude došlo vrijeme da se njegova izjava objelodani.

„Smatram da nema nikakvog osnova za vođenje ovog postupka. Postupanje tužilaštva i policije, bez obzira na svu procesnu korektnost koju su učinili u skladu sa odredbama Zakonika o krivičnom postupku, materijalno pravno gledano mi nemamo nijedan jedini dokaz do sad sem novinskih članaka i snimaka za sve ono što se njemu stavlja na teret”, rekao je Petronijević.

Dodao je i da misli da je ovo stvar nekakvog pritiska ili nekih stvari koje su van krivično-pravne prirode.

Odgovarajući na pitanje za koja krivična djela se Radoičić sumnjiči, Petronijević je precizirao da mu se na teret stavljaju krivična djela za oružje i vezano za eksploziju, na šta je dodao da su prištinski organi potvrdili da je policajac stradao slučajno od eksplozije, odnosno da ga niko nije ubio i upucao, što je, kako je dodao, i Radoičić pričao od početka.

„Sve barikade koje su postavljane dolje su imale takvu vrstu obezbjeđenja od teške mehanizacije kojom su kamioni rastureni i da bi se blokada rasturila. Oni su stavljali neku eksplozivnu napravu koja bi zaustavila tu mašinu bilo da je u pitanju bager ili oklopni transporter sa kašikom, što je bilo uobičajno. Zašto se dogodilo da su oni poslali čovjeka ovog puta valjda da pokuša da demontira ili šta god, oni su se peli po tom kamionu izlazili i ulazili i u jednom trenutku je došlo do eksplozije”, pojasnio je Petronijević.

Na pitanje da prokomentariše navode tužilaštva da je Radoičić dopremao oružje iz BiH, Petronijević je odgovorio da je to sastavni dio Radoičićeve izjave date u tužilaštvu.

Petronijević je precizirao da je pretres Radoičićevog stana izvršen jutros, kojem je Radoičić prisustvovao, te da su pripadnici MUP-a privremeno oduzeli od njega oružje za koje, kako tvrdi, osumnjičeni ima dozvolu, o čemu je sačinjena potvrda.

Radoičić se trenutno nalazi u zgradi suda gdje čeka odluku sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beorgadu o pritvoru.

On je ranije saslušan u tužilaštvu gdje je negirao izvršenje krivičnih djela Udruživanje radi vršenja krivičnih djela, Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i Teška djela protiv opšte sigurnosti, prenosi Tanjug.

Prema naredbi o sprovođenju istrage, Radoičić se tereti da je od januara  do 24. septembra 2023. godine oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći nabavljao iz Tuzle, iz Federacije BIH, koje mu je, kako se navodi, isporučivano na teritoriji Grada Beograda, najčešće na potezu Bubanj Potok – Vrčin, a koje je potom prenosio i skladištio na neutvrđenim lokacijama na teritoriji AP Kosova i Metohije, gdje ih je skrivao u napuštenim objektima i šumama, pa je kao kolovođa grupe sa više NN lica, zajedničkim djelovanjem i opšte opasnom radnjom 24. septembra izazvao opasnost za život ljudi u mjestu Banjska na teritoriji AP KiM.

(Politika)

1 Comment
  1. Djujic komentariše

    Kazi da se salis!?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.