Petković: Priština ne želi da formira ZSO, već želi da ugasi institucije koje su temelj ZSO

0

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je delegacija Beograda pokazala punu opredijeljenost za rješavanje problema kao i da mora da se nađe rješenje za dinarsku isplatu, ali da je sastanak u Briselu pokazao da odluka povodom uredbe tzv. Centralne banke Kosova podrazumijeva rješenje na političkom nivou.

On je nakon sastanaka u Briselu rekao novinarima da činjenica da je u Briselu, za razliku od glavnog prištinskog pregovarača Besnika Bisljimija, pokazuje opredijeljenost Beograda da probleme rješava kroz dijalog, za razliku od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija koji donosi eskalatorne mjere sa ciljem protjerivanja Srba sa KiM.

„Sastanak je pokazao da odluka tzv. CBK podrazumijeva rešenje na političkom nivou. Ja sam zato bio ovdje, ne i Bisljimi. Posledice takve odluke su političke. Tačno je da se o dinaru nikada do sada nije razgovaralo u dijalogu, ali s obzirom na to da odluka tzv. CBK pogađa direktno Srbe, naravno da će se razgovarati u Briselu“, rekao je Petković.

Prema njegovim riječima, važno je da se pokaže puna opredijeljenost zbog čega je delegacija Beograda došla u punom sastavu i da je ukazala na razorne posledice odluke o dinaru.

„U diskusiji su predstavnici tzv. CBK govorili da Komercijalna banka ima više računa, što nije tačno, jer je 55.000 računa u Poštanskoj štedionici. To jasno pokazuje da ne postoji pravi razlog te tzv. uredbe CBK, da ni ne znaju sve detalje vezano za platni promet, već da je riječ o čisto političkoj odluci“, ukazao je Petković.

On je istakao je i da će Beograd učiniti sve da dođe do rešenja u Briselu.

„Posebno smo insistirali da sporne odredbe budu uklonjene i govorili da Poštanska štedionica mora da ostane na KiM i funkcioniše. Ne radi se ovdje samo o narodu, već i srpskim institucijama, jer ako nemaju mogućnost za materijalne troškove pitanje je kako će da opstanu“, rekao je on.

Dodao je da je važno da su na sastanku pokrenuta sva goruća pitanja i da je ukazano na probleme Srba, kao i da je Beograd istrajan da nađe rešenje i omogući da Srbi primaju svoje plate, penzije, socijalna davanja.

„Odluka pokazuje da Priština ne želi da formira ZSO i ugasi institucije koje su temelj ZSO. U razgovoru sa Lajčakom tet-a-tet, delegacije sa Lajčakom i na kraju trojnom sastanku ukazali smo na sve probleme. Došli smo do istog stava Lajčak i ja, da je za rješavanje pitanja nastalih zbog jednostrane politike potrebno je rješavanje na političkom nivou“, rekao je Petković.

Kako je rekao očekuje nastavak razgovora, a Beograd će se odazvati pozivu Lajčlaka jer je ključno da se to pitanje reši.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.