Peskov povodom imenovanja Fon der Lajen za predsjednicu EK: Izgledi za dobre odnose Moskve i Brisela su loši

0

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kritikovao je danas ponovno imenovanje Ursule fon der Lajen za predsJednicu Evropske komisije, kao i kandidovanje bivše estonske premijerke Kaje Kalas za šefa diplomatije EU.

Fon der Lajen je „dobro poznata kao neko ko nije pristalica normalizacije odnosa između EU i Rusije, tako je pamtimo“, rekao je Peskov. Govoreći o Kaji Kalas, portparol Kremlja je rekao da ona još nije pokazala diplomatske sklonosti a poznata je „po svojim apsolutno nepomirljivim, a ponekad čak i rusofobičnim izjavama“, prenosi RIA Novosti.

Izgledi za odnose Moskve i Brisela su loši, rekao je Peskov.

„Ne mislimo da će evropska diplomatija nekako djelovati u smislu normalizacije odnosa“, rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje kako Kremlj doživljava kadrovske promjene u EU.

Lideri EU izabrali su prvog dana samita Evropskog saveta bivšeg portugalskog premijera Antonija Koštu za predsjednika Evropskog saveta i predložili Fon der Lajen za kandidata za novi mandat na čelu Evropske komisije, a Kalas za visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku.

Imenovanje Fon der Lajen i Kalas na mjesto predsjednika Komisije, odnosno šefa evropske diplomatije, sada mora da potvrdi Evropski parlament. Sa druge strane, Evropski savjet sam bira svog predsjednika.

(Tanjug)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.