Peking uveo niz novih mjera da pooštri kontrolu nad prirodnim resursima Kine

0

Kineska vlada uvela je niz novih mjera osmišljenih da pooštri kontrolu nad unosnim prirodnim resursima Kine, od električnih automobila do vetroturbina.

Na listi koju je objavio Državni savjet Kine, navodi se da su rijetki zemni metali vlasništvo države i upozorava da „nijedna organizacija ili osoba ne smije da zadire u ili uništava resurse rijetkih metala“.

Od 1. oktobra, kada pravila stupe na snagu, vlada će upravljati bazom podataka o rijetkim metalima kako bi osigurala kontrolu njihovog vađenja, upotrebe i izvoza.

Kina trenutno proizvodi oko 60 odsto svjetskih rijetkih zemnih metala, i 90 odsto rafinisanih koji postoje na tržištu.

Peking je već zabranio izvoz tehnologija za preradu rijetkih zemalja i proizvodnju magneta. U januaru je zabranio izvoz galijuma i germanijuma, koji su veoma traženi u industriji kompjuterskih čipova.

Strah da će Kina imati kontrolu nad industrijom i da bi mogla da poremeti lance snabdijevanja „kritičnom“ tehnologijom, pokrenula je trku na Zapadu da se obezbijede zalihe, piše „Politiko“. I SAD i EU pokrenule su napore da nabave rijetke metale u zemlji i inostranstvu, uključujući Vijetnam, Brazil i Australiju.

Prije godinu dana, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je izgradnju prve velike rafinerije rijetkih zemalja van Azije – u Estoniji. Ona je rekla da će taj potez „pojačati evropsku otpornost i sigurnost snabdijevanja“.

(RT)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.