Patrijarh Porfirije: Gospod poziva one koji ga slušaju, apostole i učenike svoje, na ljubav

0

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je danas Svetu liturgiju u Crkvi Svetog Simeona Mirotočivog na Novom Beogradu i u besjedi poručio da opredjeljenje bude preobražaj i pokajanje, ispravno pravoslavno upotrebljavanje darova dobijenih od Boga.

– Samo onda kada se prepuštamo volji Božijoj razumjećemo da smo mi dar Njegov koji je našoj slobodi povjeren da bismo voljeli Boga i da bismo voljeli bližnjeg svoga, to jest ikonu Božiju – istakao je patrijarh Porfirije, koji je služi danas u petu nedjelju Velikog posta – Gluvnu nedjelju.

Patrijarh Porfirije rekao je da post nije ništa drugo nego poziv na preobražaj.

– To znači poziv da ono što smo dobili od Boga razumijemo, da nam je dato da budemo radosni, da budemo ispunjeni punoćom i ljepotom, a ne da bi to bio kamen spoticanja u našem životu, da bi nas mučilo, da bi nam stvaralo ozlojeđenost i prazninu u duši – naglasio je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je ukazao i da Gospod otkriva još jedan paradoks – poziv na odricanje od sebe.

– Gospod poziva one koji ga slušaju, apostole i učenike svoje, na ljubav, da onaj koji hoće da bude proslavljen, koji hoće da bude veći od drugih, on ne treba da se nameće drugima spoljašnjim vrijednostima, ne treba da se razmeće onim što ima, čak i kao vrlinu. On treba shodno i smireno da služi drugima – naveo je patrijarh Porfirije.

Patrijarh srpski je rekao da se samo služenjem, darivanjem sebe bližnjem i Bogu, samo kroz ljubav može naći mir i spokoj i može otkriti smisao u svemu, i u najmanjem.

– Samo onda kada se ne namećemo, kada služimo, kada hoćemo da volimo – poručio je patrijarh Porfirije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.