Patrijarh Porfirije besjedio u manastiru Krka: Naš narod je uvijek išao putem istine

0

Patrijarh srpski Porfirije služio je liturgiju u manastiru Krka, povodom slave Bogoslovije – Sveta tri jerarha, koja se nalazi u tom manastiru u Dalmaciji. U besjedi je poručio da je naš narod uvijek birao i išao putem istine.

Ni kiša nije spriječila mnoštvo srpskog pravoslavnog vjernog naroda iz sjeverne Dalmacije, ali i drugih obližnjih krajeva da potpuno ispuni čitav prostor ispred drevnog manastira Krke, manastirsku portu i hram.

U čast dolaska patrijarha u manastirskom hramu služena je svečana doksologija, u prisustvu episkopa dalmatinskog Nikodima, niškog Arsenija, buenosajreskog i južno-centralnoameričkog i administratora Mitropolije zagrebačko-ljubljanske Kirila, zahumsko-hercegovačkog Dimitrija, osječko-poljskog i baranjskog Heruvima, valjevskog Isihija, šabačkog Jeroteja i jegarskog Nektarija, sveštenstva, monaštva, profesora i učenika Bogoslovije Sveta tri jerarha.

Patrijarh Porfirije je u besjedi rekao da je Dalmacija ukrašena brojnim svetinjama Crkve Hristove, Pravoslavne crkve koju odlikuju vjera, trud, podvizi, raspeća i vaskrsavanja našeg naroda koji ovdje vjekovima živi.

„Manastir Krka jeste mesto koje uznosi molitve vjekovima, ne samo za žitelje svete obitelji, ne samo za one koji žive ovdje, nego za sav narod koji je kroz vjekove živio i živi sada, ali i za svu našu braću i sestre, gdje god se nalaze, štaviše i više od toga, jer je to pravoslavna jevanđelska vjera, da se molimo i za čitav svijet“, kazao je patrijarh.

On je istakao da je to i razlog zbog koga se tu sabiraju, navodeći da svako vidi tu svetinju kao svoj dom, jer je dom uvijek tamo gdje je dom Božji, gdje je prisustvo blagodati Božije, pa čak i onda kada su oskudna i teška vremena.

„Naš narod na ovim prostorima, kao i svugdje gdje živi, nije obraćao pažnju na to da li je lako. Narod naš zna da onaj koji je htio da mu ne bude lako, taj je nerijetko bivao izgubljen i prestajao je da bude to što jeste. Naš narod, baš zato što je Hristov i kad god je bio Hristov, znao je da je važno, da je istinito, da je ispravno i zato je uvijek birao put istine, išao putem istine“, poručio je patrijarh.

Vjekovno sabiralište pravoslavnih Srba sjeverne Dalmacije, manastir Svetih Arhangela, na rijeci Krki, mjesta gdje je apostol Pavle propovijedao Dalmatincima, osnovala je 1350. godine, Jelena Šubić-Zrinjska, rođena sestra cara Dušana Nemanjića, udovica kneza Mladena Šubića.

Bogosloviju Sveta Tri Jerarha, utemeljenu na tradiciji crkvenog školstva pri manastirima Studenici, Žiči, Peći, Hilandaru, ustrojenu po ugledu na romejske bogoslovske škole, osnovao je 1615. godine, mitropolit dabrobosanski Kir Teodor, saopštila je SPC.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.