Papa tvrdi da je dobrog zdravlja: Nema namjeru da podnese ostavku

0

Poglavar rimokatoličke crkve, papa Franja, nema namjeru da podnese ostavku jer, kako je naveo u svojoj novoj knjizi, smatra da je njegovo zdravlje dovoljno dobro da mu omogući da nastavi dužnosti u Vatikanu.

Franja je u knjizi „Život-moja priča u istoriji“, baziranoj na jednom intervjuu, naveo da trenutno nema dovoljno ozbiljan razlog da ga natjera da razmisli da napusti mesto vođe rimokatolika.

Izrael će iseliti Palestince na „humanitarna ostrva”
Odlomke iz knjige preneo je italijanski list „Korijere dela sera“.

Kako navodi Rojters, papa (87) je poslednjih godina sve slabijeg zdravlja, koristi kolica ili štap kao pomoć pri kretanju, a odnedavno pati od onoga što je opisano kao napadi bronhitisa ili prehlade, koji su ga naveli da ograniči svoje javne govore.

U knjizi, koja će u Italiji biti dostupna 19. marta, on ipak uvjerava vjernike u svoje dobro zdravlje.

„Hvala Gospodu, uživam u dobrom zdravlju i, ako Bog da, ima još mnogo projekata koje treba realizovati“, rekao je Franja, ponovivši da bi razmišljao o odustajanju samo u slučaju „ozbiljne fizičke bolesti“.

Njegov prethodnik, Benedikt Šesnaesti, bio je prvi papa koji je podnio ostavku poslije 600 godina, navodeći kao razlog svoje godine.

Benedikt se odrekao trona Svetog Petra u februaru 2013. u svojoj 86. godini, a preminuo je 10 godina kasnije, prenosi Tanjug.

(Politika)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.