Mladen Mikijelj

Pantić Pilja: Prijem tzv. Kosova u SE predstavljao bi kršenje principa te organizacije te poraz vladavine prava

0
Šefica delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Biljana Pantić Pilja izjavila je da bi eventualni prijem tzv. Kosova u SE predstavljao kršenje principa te organizacije i da bi takav čin predstavljao poraz vladavine prava.
Pantić Pilja je tokom sastanka sa ambasadorkom Belgije u Srbiji Keti Bugenhaut istakla da se u južnoj srpskoj pokrajini svakodnevno krše ljudska prava i da je za Srbiju važan stav PSSE po pitanju KiM, saopštila je Narodna skupština.
„Prijem tzv. Kosova u ovu međunarodnu organizaciju predstavljao bi kršenje svih principa na kome počiva rad SE i poraz vladavine prava“, rekla je Pantić Pilja.
Dodala je da je stav Republike Srbije po pitanju KiM prevazilazi sve političke nesuglasice među parlamentarcima i da se delegacija žučno bori za osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO), koja ni posle 11 punih godina nije osnovana, dodaje se u saopštenju.
Istakla je da samovolja Aljbina Kurtija toliko dalekosežna, kao i da je patrijarhu Porfiriju zabranjen ulaz na teritoriju Kosova i Metohije, kako ne bi prisustvovao svečanom početku rada redovnog godišnjeg Sabora koji je trebalo da počne u Pećkoj patrijaršiji, a koja predstavlja kolijevku srpskog identiteta.
Članica delegacije Elvira Kovač je dodala da je stekla utisak i da je pitanje prava nacionalnih manjina, koje je jedno od najznačajnih za Srbiju, sve ređe nalazi na agendi SE, dodaje se u saopštenju.
Bugenhaut je navela da će Belgija nastaviti da podržava dijalog Beograda i Prištine i da je to jedini način da se nesuglasice dvije suprotstavljene strane riješe.
Još jedna od tema bila je kandidatura Didijea Rejndersa za generalnog sekretara PS SE.
Bugenhaut je navela da je belgijski kandidat veliki zagovornik vladavine prava i izrazila je uvjerenje, da će, ako bude izabran, biti neutralan i obavljati savesno navedenu funkciju.
(Sputnik)
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.