Pandora skuplja prašinu u fiokama Tužilaštva: Gotovo niko više i ne govori o of-šor poslovanju Mila Đukanovića!

0

Afera vezana za „Pandora papire“ u kojima su se našli, pored moćnika iz svih zemalja svijeta, i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i njegov sin Blažo Đukanović kao da je trenutno stavljena u pozadini.

Podsjetimo, tajna bogatstva i poslovanja svjetskih lidera, političara i milijardera otkrivena su u jednom od najvećih curenja finansijskih podataka.

Naime, imena oko 35 aktuelnih i bivših lidera, kao i oko 300 zvaničnika poput sudija, ministara, gradonačelnika i vojnih generala nalaze se u spisima ofšor kompanija nazvanih Pandora Papers odnosno Pandora papiri. U dokumentima su uključene osobe iz više od 90 zemalja svijeta, kao i preko 100 milijardera, ali i slavnih osoba.

Među njima našao se i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, kao i njegov sin Blažo Đukanović. Ova tema je uzdrmala koliko crnogorsku javnu scenu, toliko i cio Balkan, a može se reći i svijet.

Ali je li uzdrmala SDT? Poslednji put kada se o ovoj temi govorilo sa te instance bilo je juna prošle godine kada je javnosti predočeno da su upućene zamolnice pravosudnim organima Velike Britanije i Švajcarske.

„U krivičnom predmetu koji označavate kao ‘Pandora papiri’, u toku je izviđaj, a specijalna tužiteljka je prikupila obavještenja od M. Đ., B. Đ. i V. Ć. M., a upućene su zamolnice nadležnim pravosudnim organima Velike Britanije i Švajcarske i zatraženo prikupljanje određenih podataka od poslovnih banaka preko Interpola – stoji u saopštenju SDT-a, koji potpisuje tužilac portparol Vukas Radonjić.

Od tada, međutim, ni traga ni glasa o ovom predmetu. SDT je više puta izlazio u javnost kada su se pravdali da nemaju dovoljno kapaciteta da otvore sve slučajeve koji bi trebali biti procesuirani. Međutim, simptomatično je da je primjera radi, predsjednik opštine Budva Milo Božović po hitnom postupku uhapšen i već više mjeseci leži u spuškom zatvoru, dok je za Mila Đukanovića koji osniva čitavu mrežu fiktivnih firmi, preko kojih je prema tvrdnjama brojnih političkih aktera prao novac, garantovana sloboda u postupku odbrane.

Podsjetimo, MANS je, u okviru globalne istrage o ofšor kompanijama pod nazivom “Pandora papiri”, objavio da su Milo i Blažo Đukanović 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom, skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Djevičanskih Ostrva, Paname i Gibraltara.

SDT je početkom oktobra 2021. formirao predmet povodom dokaza koje je iznio MANS, a do kraja te godine saslušali su direktorka MANS-a Vanja Ćalović Marković i Blažo Đukanović, dok se tadašnji predsjednik države Milo Đukanović SDT pismenim putem izjasnio o MANS-ovim navodima.

Prema podacima koje je u javnosti u Crnoj Gori iznio Istraživački centar MANS na čelu sa Vanjom Ćalović Marković, Đukanović i njegov sin Blažo sklopili su 2012. godine tajne ugovore o upravljanju imovinom skrivajući se iza mreže kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Djevičanskih Ostrva, Paname i Gibraltara.

Prema njihovim navodima Blažo Đukanović je potom iskoristio strukturu da formira i dvije skrivene kompanije sa ćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori.

MANS je objavio dokumenta iz kojih se vidi da je Milo Đukanović formirao Victoria Trust, a njegov sin Capecastel Trust. Trastovi su uspostavljeni na period od 80 godina, a kompanija koja njima upravlja je ovlašćena da za račun Đukanovića može kupovati i prodavati nekretnine i firme, otvarati nove kompanije i žiro račune, davati i uzimati kredite i obavljati razne druge poslove.

FOTO: MANS

 

U odgovoru na pitanja MANS-a Milo Đukanović je tada priznao da je 2012. godine osnovao Victoria Trus naglašavajući da u tom periodu nije bio javni funkcioner. On tvrdi da je krajem te godine, nakon imenovanja na funkciju premijera, vlasništvo nad svojim trastom prenio na sina Blaža.

U saopštenju Đukanovićevog kabineta nakon objavljenih Pandorinih papira navodi se kako je “objava nevladine organizacije MANS zlonamjerno spinovanje i još jedan u nizu pokušaja diskreditacije predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i članova njegove porodice”.

Nakon toga ovu aferu je trebalo da ispita SDT, gdje je Ćalović Marković saslušana u svojstvu građanina a Đukanoviću je dozvoljeno da se pismeno izjasni.

Ćalović Marković je kazala da će tužilaštvo da zataška ovaj slučaj, da bi dalo na vremenu Đukanoviću kako bi uticao na svedoke i uništio dokaze.

Takođe, povodom ovog slučaja oglasili su se i iz delegacije Evropske unije koji su kazali da očekuju od vlasti u Crnoj Gori da uspješno riješe ovaj slučaj.

„Očekujemo da ovi nedavni navodi, kao i svi drugi navodi koji se tiču korupcije ili mogućeg izbjegavanja plaćanja poreza, budu adekvatno istraženi od nadležnih nacionalnih organa“, saopšteno je iz Delegacije EU tada.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.