Panaotović: Rješavanjem odnosa sa SPC-om, Abazović daje vjetar u u jedra građanske harmonije, mira i napretka u Crnoj Gori!

0

Ukoliko riješi pitanje odnosa Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve premijer Dritan Abazović će ući u istorijske udžbenike kao čovjek istančane vizije, velike političke hrabrosti i empatije za srpsku zajednicu koja je godinama gušena pod Đukanovićevim režimom, a bez koje nema građanske Crne Gore u punom kapacitetu, ocijenio je sociolog, novinar i direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović.

Na taj način Abazović,  smatra Panaotović, daje vjetar u u jedra građanske harmonije, mira i napretka u Crnoj Gori.

Kako navodi, SPC je bila meta progona u finišu Đukanovićeve vladavine, kao i sredstvo prizemne, sitne i račundžijske politike bivšeg premijera Zdravka Krivokapića.

Njegovo saopštenje prenosimo integralno:

– U to da se na čelu, uslovno rečeno, malih država mogu nalaziti veliki ljudi i političari evropskog formata i svjetskog kalibra, moguće je da ćemo se uvjeriti vrlo brzo u Crnoj Gori, na primjeru Dritana Abazovića, i to prije nego što istekne prvih sto dana rada njegove Vlade.

Crna Gora jeste teritorijalno mala, ali je istorijom i slavom velika i bogata. Nju su kroz povijest vodili vanredni vladari, ali i protuve, nesposobnjakovići i kalkulanti, kakav je slučaj i sa susjedima i svim zemljama svijeta. Aktuelni premijer, Dritan Abazović, koji je kormilo Vlade preuzeo u krajnje delikatnom i teškom istorijskom i geopolitičkom momentu, u pregršti složenih i gorkih problema, naslijedio je i neriješen odnos sa SPC, koja prema svim zapadnim istraživanjima uživa povjerenje najvećeg dijela građana Crne Gore.

Ipak, ta ista crkva bila je meta progona u finišu Đukanovićeve vladavine, kao i sredstvo prizemne, sitne i račundžijske politike Zdravka Krivokapića, koji je došao na premijersko mesto na talasu litija, a njegova Vlada za godinu i kusur dana nije bila kadra da zaokruži pitanje odnosa države Crne Gore i SPC.

U kontekstu rečenog, Abazović i sociološki i politički precizno detektuje da je ovo bolno i neriješeno pitanje „otvorena ranaˮ na tijelu Crne Gore. Rješavanjem pomenutog dramatičnog pitanja, ta bolna rana se zatvara i daje se golemi vjetar u jedra građanske harmonije, mira i napretka u Crnoj Gori. Ovdje nije riječ o ustupcima nekakvom „srpskom svetu” ili potezima u prilog Vučiću, kako se često može čuti, već je posrijedi tačka na pitanje koje je moralo biti zatvoreno još prije više decenija. Tako će Abazović sa saradnicima i partnerima, ukoliko riješi ovo pitanje, ući u istorijske udžbenike kao čovjek istančane vizije, velike političke hrabrosti i empatije za zajednicu koja je godinama gušena pod Đukanovićevim režimom, a bez koje nema građanske Crne Gore u punom kapacitetu. Uzgred, njegov rejting može biti samo veći, a slabiji nikako! – naveo je Panaotović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.