Ozbiljan udarac namjerama Zapada: Kako je u Njujorku definitivno izmaknuta stolica lažnom Kosovu

9

Podsjećanje na NATO bombardovanje SRJ, bez odobrenja UN, upravo radi stvaranja nezavisnog Kosova, bio je direktan prst u oko Americi, Britaniji, Njemačkoj i drugima koji su to podržali, jer to je otišlo u etar sa najmoćnije svjetske političke pozornice, ocjenjuje diplomata Branko Branković.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučića obećao je prije početka svog obraćanja na Generalnoj skupštini UN da će njegov govor mnogima na Zapadu da „zapara uši“, što se prema ocjeni bivšeg ambasadora Brankovića i dogodilo.

Prst u oko zapadnim mentorima Prištine

Kome najviše od zapadnih država, to ćemo tek da vidimo, ističe sagovornik, uz dodatak da je Vučić maksimalno iskoristio govornicu UN da istakne sve „grehove“ Zapada. Po mišljenju sagovornika, predsjednik je naterao bar dio onih država koje su danas uz Zapad i na strani nedjeljivosti Ukrajine, a priznali su Kosovo kao takozvanu državu – da razmisle li su uradili ispravnu stvar.

„Velike zapadne zemlje su Kosovo priznale i kod njih ne možemo da očekujemo promjene po tom pitanju. Ali, možemo od niza manjih država koje su priznale Kosovo, a sa druge strane podržavaju teritorijalni integritet Ukrajine, da očekujemo da se zamisle nad dvostrukim standardima za kojima su se poveli prateći Zapad“ –  kaže Branković.

Drugim riječima, Vučić ih je svojim govorom stavio pred svršen čin, jer im je faktički ukazao da dobro razmisle šta su uradili priznajući Kosovo.

„Iz tog razloga očekujem da će u narednom periodu doći do niza otpriznavanja Kosova, čime se apsolutno otklanja mogućnost da se Kosovo pod bilo kojim uslovom „dočepa“ UN, na čemu zdušno rade njihovi mentori,“ dodaje Branković.

Poruka sa najmoćnije političke govornice

Naravno, ističe sagovornik Sputnjika, nova otpriznavanja Kosova ozbiljno će da zasmetaju Zapadu, s obzirom da tamo žure da riješe kosovski probleme što prije.

„Vučić je, dakle, zadao ozbiljan udarac politici Zapada jer je njegov govor bio upućen upravo onim zemljama koje su priznale Kosovo. Za našu dalju borbu za Kosovo i Metohiju od velike je važnosti da dođe do novih otpriznavanja Kosova, jer nam to jača argumente u budućim razgovorima. Mnoge zemlje svijeta nisu znale, vjerovali ili ne, te detalje oko bombardovanja SRJ, ali ni detalje oko pregovora za Kosovo između EU, Amerike, Srbije i Prištine. Sad im je to pojašnjeno – argumentima,“ kaže Branković.

On ističe da je rano procijeniti da li će Srbija imati neke neprilike od Zapada jer je jasno istakla činjenice i podsjetila na koji način je došlo do proglašenja nezavisnosti Kosova:

„Ali, da budem iskren, ne očekujem da će nas neko zbog ovoga dodatno pritisnuti. Naprotiv, očekujem da će se pojačati pritisci na Prištinu, jer Zapad posle ovog govora Vučićane želi da dođe do većeg otpriznavanja Kosova,“ mišljenja je sagovornik.

Podsjećanja radi, srpski predsjednik je tokom govora na GS UN direktno prozvao Zapad za dvostruke aršine i podsjetio ih da su oni zaslužni za pokušaj rasparčavanja Srbije koji su započeli formalno 2008. jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i Metohije što još traje.

Predsjednik je rekao da ga ne zanima da li se to što je rekao nekome sviđa ili ne posebno ne onima kojima međunarodno pravo nije nešto na šta se uvijek pozivaju.

 

(sputnikportal.rs)

9 Comments
 1. Iv komentariše

  Ma fenomenalan govor i govornik! Posle ovoga, zaista očekujem podršku onih čija je izostala!

  1. Ana komentariše

   Svi su shvatili kakvu igru igra Kurti kojem je jedini cilj progon Srpskog naroda sa Kosmeta!

 2. Iv komentariše

  Posle ovoga neće biti isto! Verujem da će se zemlje koje su priznale Kosovo duboko zamisliti i učiniti ispravnu stvar-otpriznati ga!

 3. Iv komentariše

  Lepo sve rečeno i potkrepljeno činjenicama! Maestralan potez Vučića!

 4. Iv komentariše

  Bravo za ovu hrabrost, reći sve ovo, suprotstaviti se Zapadu, velika stvar! Konačno imamo pravog lidera, spremnog da nas zaštiti, naspram onih koji su saginjali glave i izvinjavali se!

 5. Iv komentariše

  Kao bomba je odjeknuo ovaj govor a Vučiću je to i bila namera! Bravo! Šah-mat rekla bih!

 6. Marko komentariše

  Vučićev govor je bio govor čoveka koji vodi politiku sa kičmom, govor u ime svih malih naroda, govor o dvostrukim standardima i principima. Ponosni smo na našeg predsednika.

 7. Ena komentariše

  Vučić je pokazao neviđenu hrabrost i sasuo moćnicima istinu u lice pred celim svetom. Ovo je veliki podstrek i ostalim malim zemljama da podignu glas protiv zapadnih sila.

 8. Radule komentariše

  Pravda i međunarodno ptavo treba da budu smernice i načela na kojima poćivaju UN svidelo se to nekima ili ne na kraju će se svoditi svi računi od kojih će neki platiti visoku cenu!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.