Otvorena spomen kripta Novim kosovskim junacima u Nišu; Vučević: Stradanje je bio njihov put i ta ih čaša nije zaobišla, slobodu i mir nam nikada niko nije poklonio već je, naprotiv, skupo plaćena

0

Spomen-kripta Novim kosovskim junacima povodom 25.godišnjice NATO agresije na Srbiju otkrivena je u Nišu, u kripti Hrama Svetog Vasilija Ostroškog.

Otkrivanju obilježja kosovskim junacima, stradalim braniocima Otadžbine u periodu od 1998. do 2003.godine, prisustvovali su vladika niški Arsenije, ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, kao izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandar Vučića, potpredsjednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

Vučević je naveo da je, prema njegovom mišljenju, najveće dostignuće Srbije „to što smo prestali da ćutimo o nepravdi koja nam je nanijeta NATO bombardovanjem“.

„Predugo se ovdje ćutalo, valjda u želji da naše žrtve i njihovi podvizi, naši podvizi, ne uvrijede agresora, da se njihova pomračena savjest ne uznemiri. Prije nešto više od decenije konačno smo prestali da ćutimo. Vjerujem da je to možda i najveće dostignuće koje je Srbija uradila u poslednjoj deceniji“, poručio je Vučević.

On je istakao da se danas u hramu posvećenom ugodniku Božijem, Svetom Vasiliju Ostroškom, odaje počast sjenima 1.139 novih kosovskih junaka, pripadnika naše vojske i policije, dobrovoljaca, koji su od 1998. godine do 2003. godine pred oltar slobode Srbije prinijeli svoje živote.

„Radosnije bi bilo da se imena njihova nisu ovdje našla, da su ruke njihove umjesto što su se oružja latile nastavile da rade i stvaraju na korist svojih bližnjih i cijelog našeg naroda, da su svoju djecu podizali i vaspitali u duhu časti i rodoljublja. Ali njih je, kao i mnoge junake prošlih vremena, zao povod i nepravda primorala da umjesto da ih podižu i hrane, brane, no što im je bilo najsvetije, svoje porodice i zemlju svojih predaka. Stradanje je bio njihov put i taj čaša ih nije zaobišla. Znali su oni, kao što znamo i mi, da nam slobodu i mir nikada niko nije poklonio, već da je, naprotiv, skupo plaćena“, poručio je Vučević.

Dodao je da su oni znali da ako oni ne budu na tom strašnom mjestu, da će neprijatelj udariti na našu čeljad, na kuće, na svetinje.

„Znali su da niko drugi neće braniti naše vrijednosti nego mi sami i da se za to sami moramo izboriti ili ćemo nestati. Za pravo da mi danas budemo slobodni građani, svoji na svome, ginuli su naši očevi, djedovi, pradjedovi. Da su se neprijatelji naši bar jednom pažljivo zagledali u dušu našeg naroda, uočili bi jednu neporecivu istorijsku pravilnost i osobinu naše kolektivne svijesti. Srbi ljube slobodu. I tako su se potomci slobodoljubivih i nepokornih čistog srca odazvali pozivu majke Srbije i u njenoj odbrani ostali besmrtni i neporaženi“, rekao je Vučević.

Na skupu povodom otkrivanja obilježja prisustvovao je i general – pukovnik u penziji Vladimir Lazarević, koji je bio komandant ratnog Prištinskog korpusa tokom NATO agresije i komandant treće armije vojske Savezne Republike Jugoslavije.

On je podsjetio da je prije 25 godina izvršena agresija na našu zemlju čiji je cilj bio monstruozna primjena Hitlerove doktrine blic kriga.

Takozvani Zapad, prema njegovim riječima, planirao je da za 96 sati ubije više od 20.000 pripadnika prištinskog korpusa, da parališe privredu i društveni život u zemlji i primora Srbiju na okupaciju, da ponizi srpski narod.

„Prije 25 godina takozvani zapad sa NATO alijansom je izvršio zločinačku agresiju bez presedana u istoriji ratovanja u jednom od najasimetričnijih ratova u ljudskoj istoriji. Cilj im je bio da ne ostave kamen na kamenu, da prisile Srbiju da kleči i moli – ‘uništi, degradiraj’ bila je genocidna komanda koju je Vesli Klark izdao“, rekao je Lazarević.

„Najvećoj svjetskoj sili“ srpske snage su se suprotstavile svojim tajnim oružjem – bezgraničnim patriotizmom, heroizmom, moralom, efikasnim komandovanjem.

„Kosovskim junacima u slavu predaka ostaje nezaborav, jer zaborav je najteži zločin prema precima i grijeh prema potomcima. Da se vječno pamti i ne zaboravi, živjela Srbija“, rekao je Lazarević.

Događaju su prisustvovali i pripadnici Vojske Srbije, članovi porodica i potomci stradalih vojnika i policajaca u odbrani otadžbine, veterani i ratni vojni invalidi, predstavnici boračkih organizacija i udruženja za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i načelnici upravnih okruga.

Na sjednici Savjeta za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, održanoj 14.novembra 2023. godine usvojen je predlog za postavljanje ratnog memorijala, spomen-ploča u kripti Hrama.

Postavljeno je 19 spomen-ploča, koje su izrađene od granita, na kojima su ispisana imena, prezimena, mjesto rođenja, čin, jedinica, godina rođenja i godina smrti  ukupno 1139 stradalih pripadnika Vojske Srbije i MUP-a za vrijeme NATO agresije i u vremenskom periodu od 1998. do 2003.godine u kopnenoj zoni bezbednosti.

(RT.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.