Orban stigao u Kijev na razgovore sa Zelenskim

0

Mađarski premijer Viktor Orban doputovao je u Ukrajinu u prvu posjetu toj zemlji od početka rusko-ukrajinskog sukoba, saopštila je zvanična Budimpešta, prenosi Beta.

Orban je otišao u Kijev na razgovor sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, rekao je njegov sekretar za štampu Bertalan Havasi, prenosi novinska agencija MTI.

Orban je u ukrajinskoj prijestonici uprkos tenzijama zbog veza Budimpešte sa Moskvom i protivljenja pomoći Ukrajini.

Mađarska je 1. jula preuzela rotirajuće predsjedavanje Evropskom unijom.

Mađarska neće blokirati odluke NATO-a o podršci Ukrajini, ali je odlučila da neće u tome sudjelovati, rekao je mađarski premijer Viktor Orban sredinom juna tokom posjete Budimpešti generalnog sekretara Saveza, Jensa Stoltenberga.

Mađarska se spori s državama članicama NATO-a zbog toga što Orban njeguje bliske odnose s Rusijom i ne želi slati oružje Ukrajini. Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sijarto je prošlog mjeseca ocijenio da su planovi da se pomaže Ukrajini “luda misija”.

“Mađarska je danas jasno rekla da neće blokirati odluke NATO-a koje, iako se razlikuju od naše racionalne procjene situacije, dijeli i zagovara ostatak Saveza”, rekao je Orban.

Mađarska odbija pomoći Ukrajini

Orban je rekao da je dobio garancije od Stoltenberga da Mađarska neće morati davati novac za Ukrajinu niti slati svoje vojnike, prenosi Hina, pozivajući se na Rojters.

Orban je u maju rekao da su u Briselu u toku pripreme radnih grupa o tome kako bi NATO mogao učestvovati u rusko-ukrajinskom ratu.

Postoje neke alarmantne sličnosti između sadašnjice i razdoblja kada su se provodile pripreme za Prvi i Drugi svjetski rat, rekao je Orban za javni servis Kossuth Radio, prenosi Rojters.

“Ono što se danas događa u Briselu i Vašingtonu, ili trenutno više u Briselu nego u Vašingtonu, stvara raspoloženje za eventualni vojni sukob, koji bismo mogli opisati kao pripremu za ulazak Evrope u rat”, rekao je.

Što se tiče situacije Mađarske u tom kontekstu, Orban je rekao da Mađarska kao članica NATO-a ima predstavnike u tim grupama, “ali ne želimo učestvovati u sukobu, bilo finansijskim doprinosom, niti slanjem oružja, čak ni u okviru NATO-a “.

Mađarska, članica Evropske unije i NATO-a, odbija pružiti vojnu pomoć Ukrajini u odbrani od ruske invazije koja je počela u februaru 2022. godine.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.